2010.09.22. 05:36
Csudajó csudafinom pálcikás süti
Ezt a receptet a a Cake Pops könyvecskéből szereztem, imádnivaló receptek vannak benne!! Egy igazi 'cuki' sütivel kezdem a napot, kihagyhatatlan! Végülis egy egyszerű pite, csak a tálalása nem mindegy! Így is lehet! Miért nincs kishazánk szakácsaiban némi kreativitás????
Buli, gyerekzsúr, alkalom, hétköznap mindegy, csak kóstoljátok meg!!
Pálcikás süti
Töltelék:
1 csésze friss cseresznye (vagy más gyümölcs), magozva és apró darabokra vágva, 3ek cukor, 2ek kukoricaliszt/keményítő, 2ek víz és ½ tk mandulaesszencia. Vagy jó minőségű, sűrű lekvár.
Tészta: Klasszikus vajas tészta:
2,5 csésze liszt, 1 csésze hideg vaj, apró darabokra vágva, 1 tk só, 1 tk cukor, 6-6 ek hideg víz
Vágd föl a vajat apró darabokra, és tedd be a hűtőbe minimum 15 percre. A lisztet, sót, cukrot keverd össze, majd tedd bele az apróra vágott hideg vajat is. Kézzel keverd gyorsan össze, hogy morzsás állagot kapj. Csak finoman, és gyorsan, nehogy megolvadjon a vaj. Kanalanként add hozzá a hideg vizet, és erős mozdulatokkal gyúrd egybe a tésztát, míg össze nem áll. Ha szükségesnek látod, adhatsz még hozzá egy csipet vajat. Ha kész, fóliázd be, és tedd hűtőbe minimum egy órára.
Kellenek még fa pálcikák
A mázhoz:
1 csésze porcukor, 1.2 ek tej, vanília kikapart belseje, ételszínező
Egy kis nyeles serpenyőbe tedd az apróra vágott cseresznyét(egyéb gyümölcsöt), cukrot, kukoricakeményítőt/lisztet és a mandulaaromát (ha használsz…). Addig tartsd a tűzön, míg össze nem sűrűsödik a massza. Ezután tedd a mixet a hűtőbe. Nyújtsd ki a tésztát (én fóliát teszek alá és fölé, így nem kell lisztet használni és könnyen ki lehet vékonyra nyújtani) egész vékonyra. Derenyevágóval, vagy pizzavágóval vágd föl a tésztát szabályos téglalapokra, kb 5*10cm-esekre. Használhatsz vonalzót is, a pontosságon sok múlik! Ekkor egy puha, mondjuk vajazókéssel jelöld be a vágások helyét, így a végén az egészet gyorsan föl tudod szeletelni.
A fa pálcikákat tedd az egyik téglalapra, a töltelékből tegyél bele 1,5 teáskanállal, oszlasd el a szélektől a közepéig mindenhol legyen, majd illesz az egészre egy másik téglalapot. Villával óvatosan nyomkodd össze a széleken, és helyezd át a kész sütiket az enyhén kivazajott sütőlapra. Ha kész vagy az összessel, akkor tedd a sütőbe, és közepes lángon 8-10 perc alatt, vagy míg kicsit megbarnul, süsd készre. A mázhoz a cukrot, tejet és vaníliát keverd össze, míg sűrű masszát nem kapsz. A végén add hozzá az ételszínezőt, ha szereted. A kihűlt sütikre kend a mázat, és ha szeretnéd, míg meg nem szilárdul, még megszórhatod apró cukorkákkal is.
Mire kész, és tálalod, kezdhetsz is neki a következő adagnak :-)))
2010.09.20. 11:32
Fotósorozat Juhász Tamarától, hírmorzsákkal
Ez amolyan katyvasz bejegyzés, de 'szívemnek oly kedves' :-))
A hétvégén Tamara fotózott, jóformán nem engedte ki kezéből az exponálózsinórt :-))
A téma pedig a lábai előtt hevert...
A hírmorzsákban pedig:
- Edward belelépett a festékbe, így igazi festőkutya lett néhány másodperc alatt..
- Tamara saját kollekciót állított össze, a nyári ruhát kombinálta a lila műszőr bundával. Bakancs, anyakötte lábszárvédő kiegészítőkkel a 2010-es őszre :-)
- Tamara egyedül mászott fát, aminek következménye, hogy kiszakadt a harisnyája. De ő nagyon élvezte: egyedül, egyedül!!
Szólj hozzá!
Címkék: tamara
2010.09.19. 21:46
Nyár vége Velencén
Kicsit el vagyok csúszva az 'adatfeldolgozással', nálam még nyár vége van...
Szeretem ezt az időt. A pezsgő nyári forró hangulat után (amiben idén nem sok részünk volt), most lelassult minden, hűvös szél fúj, olyan, amelyik kellemes a bőrömnek, hűsít, frissít. Jó ez a váltás...most jön az ősz, annak minden szépségével, csípősségével, gazdagságával :-) folyt. köv...
Csak egy rövid séta, virágszedés volt a Velencei-tó partján. Habár Tamara inkább akart menni Mamához és Marcihoz, mint sétálni, azért kellemes élmény volt. Míg nem a kocsi mellet állt, és mondogatta, hogy Mama, Mama, addig szedtünk csipkebogyót és kökényt, még nem az igazi, csak az íze kedvéért csipegettük...Edwardnak minden bizonnyal élvezetesebb volt, mert hol egy pocsolyába, hol a tóba feküdt bele...
Tamara is fotózott, engem Ivánnal és az égboltot sikerült megörökítenie.
2010.09.19. 12:02
DIY: tányérfestés ajándékba!
Közeleg a karácsony, meg amúgy is mindig van alkalom, fess tányért, bögrét, csészét ajándékba. Elég venned alap fehér /olcsó/ kerámiát, és kerámiafestéket, aztán jöhet a mutyizás :-) a festéken rajta a használati utasítás, a lényeg, hogy a végén sütőbe kell tenni, hogy tartós maradjon a festék..
végtelenített ötletek, minták színekkel, absztrakt és fotórealista, kinek mi jön be, és persze mire képes :-)
csak nagyon néhány példa, a végtelen közül :-)
2010.09.18. 17:49
A kenyér és a szőlő találkozása
Tibi ötlete volt. Tegnap este említette meg, mennyire szereti a szőlőt egy kis kenyérrel. és csináltam. Gondoltam kipróbálom. Igaza volt. Mennyei. Annyira egyszerű és puritán, annyira tiszta és könnyed őszi íz.
Bevallom, szeretem az egyszerű ételeket, máris kezdenék neki egy másik adagnak, ha maradt volna még szőlő...vagy kökény. mert azzal is finom lehet!
Sima kenyértésztát gyúrtam még tegnap, azt használtam fel a lepény elkészítéséhez. Egyszer valahol olvastam, mi a jó kenyérrecept titka: az idő. Sophia Loren a szakácskönyvében a tésztagyúrásfortélyaira esküszik. Tehát gyúrás és idő a két varázsszó. Sophia Loren szerint tésztát gyúrni sokáig kell, míg a tészta nem engedelmeskedik tökéletesen a kezeinknek. Gyúrd erősen, paskold, veregesd ököllel, üsd, markold erősen, jó sokáig, míg jó levegős, sima, amolyan párnapuha nem lesz. Minimum 30 perc. és nem ám kenyérsütő gépben! az nem az igazi, már tudom. én már elajándékoztam, mert csak a helyet fogta. Semmi értelme. kézzel és sütőben, vagy hát kemencében...
Szőlős kenyér lepény:
50dkg liszt (fele barna, fele fehér), 1 friss élesztő, 1 tk só, meleg víz, kevés olívaolaj, piros/kék szőlő.
A kenyértészta kelésének hagyj 18-24 órát. Szóval ennyivel előtt egy mély tálba szórd a lisztet, középre készíts mélyedést. Ide kerül a kovász. Tedd bele a morzsolt élesztőt, és öntsd fel kb 1-1,5dl meleg vízzel. Kézzel moncsikold össze egy kis lisztet az oldaláról is tegyél bele. Fedd le, és hagyd hogy megemelkedjen, majd összeessen. kb 1-2 óra. Aztán tedd bele a sót, és még annyi vizet, hogy puha tészta legyen. Most következik a gyúrás. Jó puha legyen a tészta, hogy könnyen gyúrható legyen. Sokáig még ragad a kezedhez, csak kevés lisztet használj! Jó alaposan gyúrd, kb 30 percig. Akkor jó, ha sima, rugalmas a tésztád. És PUHA! Nos, tedd vissza a kissé kilisztezett tálba, fedd le 18-24 órára. Ez jó sok idő, megemelkedik, összeesik, de közben dolgozik a tészta. Ha letelt az idő, a tésztád elvileg a tál oldalára is jól odaragadt, nem baj, egy kevés liszttel gyúrd ismét át, ekkor már tényleg nagyon rugalmas lesz a tésztád. Ennyi lisztből kb 6-8db kb 15 cm átmérőjű, cm vastag lepénykét tudsz kiszaggatni, vagy lehet kevesebbet, a többit csavart kifliknek is készítheted. Gyengén olajozott tepsibe, sütőlapra nyújtsd ki kézzel a lepényeket, a tetejüket is óvatosan kend vékonyan olajjal. Jöhet rá a szőlő. Szerintem a kék szőlőfélékkel finomabb, intenzívebb, a fehérrel édesebb lesz az íze. Tegyél a lepények közepére szőlőszemeket, jó bőven, egymás mellé. Süsd ki őket közepes lángon kb 5-10percig.
Forrón a legfinomabb!
2010.09.18. 15:59
Crazy Animal PopArt
Ami igaz, az igaz. Körbehálóz a természet. Hol így, hol úgy.
A design nem feledi az állatokat!
Csak néhány példa csemegének, a könnyebben fogyaszthatóak közül...kihagyva az élet más, számos területeit...
folyt. köv.
2010.09.18. 01:14
New York és a Cacao
Íme egy kis ízelítő, hogyan készül a kakaóbabból a csoki, egy new york-i kakaóbab bárban a www.theselby.com oldalról.
2010.09.15. 18:55
Nátha közben és után árpaleves babkrémmel
Neem, nem kell fintorogva nézni!!! nagyon finom! Kóstoltad már? Nem,akkor miről beszélünk??
Én leszek a gabona lobbi vezetője! Mert szerintem a gabonák nagyon fontosak az étkezésben. Az emésztőrendszerünknek, az idegrendszerünknek, és úgy általában.
Mert ami igaz, az igaz: "a halál a belekben kezdődik " /Paracelsus/
De most én elsősorban a nátha, influenza és hasonszőrű megbetegedések miatt vettem előtérbe az árpát.
A másik kedvencem a bab. Régen nem bírtam megenni, de mióta saját konyhám van, és voltam egykor makrobiotikus, már jól tudom, a babot ezer másféleképp is fel tudom használni, nem csak bablevesbe. Az én, és már Tamara nagy kedvence a nagyszerű lóbab-salátabab, ebből mindig egy marékkal többet főzök, mert pont ennyit meg is eszünk magában, főzés közben is. Sőt, mivel ezt a levest tegnap készítettem el, kért Tamara, bevitte a szobába, odaült Iván mellé. Én visszamentem főzni. Igen ám, de kuncogást hallottam bentről. Bekukkantok (nálunk-szerencsére- sehol nincs ajtó a wct kivéve),hát mit látok? Iván feje tiszta babos, szeme csillog, tettestársként figyeli Tamarát, miközben nyalogatja a szája elé tartott babszemet :-) na tessék...
szóval a babkrém. Legközelebb (az ötlet Tesómtól jött) össze fogom írni, milyen laktató reggeli kencék vannak kenyérre, mert ez egy külön téma. De a babkrém (főtt, levével összepürésített, ízlés szerint fűszerezett krém-massza) nagyon sokoldalú. Csak ajánlani tudom levesek sűrítéséhez például,ha napi szinten főzöl, akkor érdemes egy héten csinálni egy adagot,és 2-3 napig felhasználható. Remek fehérje pótlás, és sokkal egészségesebb, mint a krumplis-lisztes sűrítés.
Ez a leves,amit ajánlani szeretnék Nektek,rendkívül tartalmas, laktató és igazi roboráló betegség után. Gyerekek,felnőttek egyaránt hamar megkedvelik :-) persze, csak ha végre eljutok oda, h le is írjam:-)
Roboráló árpaleves babkrémmel:
2 marék árpa, 2 marék bab (én a vörös lóbabra esküszöm), 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, fél-egész zeller, zellerszár, 1-2 fehérrépa, vaj, olívaolaj, babérlevél, só, bors, fél citrom leve.
A babot és az árpát külön edénybe jól mosd át és áztasd be éjszakára vagy csak pár órára. Először a babot tedd fel főni, még délelőtt. Az áztatólevével együtt tedd fel főni, csipet sóval. Amikor puhára főtt, egy kevés főzőlével pürésítsd össze (botmixer), jó krémesre. A vaj-olaj keverékén pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, aztán a zellert, fehér-sárgarépát is. Mehet bele az árpa, babérlevél, zellerszár úgy egybe, só, bors, és öntsd föl vízzel. Hagyd főni kb 40 percig. Tegyél bele a babkrémből, én ekkora adaghoz kb 3 evőkanállal tettem, de ízlés szerint használd. Főzd még az egészet kb 20 percig,vagy amíg az árpa puha nem lesz. Tálalás előtt tegyél bele egy félcitrom levét. Piríts hozzá kenyeret, darabold a levesbe, vagy mellé.
Ui.: ha nem vagy oda a babért akkor is próbáld ki ezt a receptet,csak akkor zöldborsóval gazdagíthatod, és sok-sok petrezselyemmel. Így könnyedebb ízvilágot kapsz.
2010.09.14. 12:17
Haditudósítás: Betegövezet
Egy kis ízelítő a helyzetünkről:
1. Tamara tegnap, hóóót betegen:
2. Tamara ma, alig lehet lelőni:
3. Ivánt ágyba dugtam, ablakot kinyitottam.
4. Iván bealudt és eldőlt :-))
2010.09.14. 11:44
DIY: Köss lábszárvédőt!
OK, lehet ez sokaknak nagyon egyszerű és primitív feladat, de talán akad olyan kezdő is, mint mondjuk én (voltam :-) ), akiket érdekel, főleg ezek után, a kötés. Mivel tegnap 'halálomon' voltam, ezért gondoltam egy kis figyelemelterelés és terápia céljából belevágok a kötés és kézimunka óriási-bonyolult világába. Nem kezdem ám el magyarázni, hogyan is kell kötni, inkább videókat teszek fel, ezek alapján kezdtem el én is tegnap, és szerintem egész használható anyagok..
A tegnapi nap eredménye egy fél pár lábszárvédő, elvileg rizskötéssel, de szerintem össze-vissza sikerült :-) eddigi utánjárásom alapján a rizskötés az egy sor sima, egy sok fordított, de ez korán sem biztos h így van :-) kérlek Benneteket, akinek nagyobb jártassága van a kötésben, segítsen ki, javítson ki, ha vmi bődületes hülyeséget írnék :-) és ha van jobb, egyszerűbb, szebb megoldása az én próbálkozásaimra. Minden ötletet szívesen várok :-)))
szóval a lábszárvédő Tamarának, amit természetesen látni sem akart (hülye Anyám, azt hiszi, annyi 'trendi')..
és a videók:
1. Hogyan szedjük fel a szemeket:
2. Hogyan kössünk fordított szemeket:
3. Hogyan kössünk sima szemeket:
4. Hogyan kössük el a végét:
Jó munkát!! folyt köv..
2010.09.13. 13:22
Őszi hagymaleves
Ráz a hideg, folyik az orrom, mi mindkét gyerek hóóót beteg...szó szerint..a csontjaim is fájnak, tudjátok...a kiállítás másnapján jött ki mindenkin. Először Tamarán, aztán rajtam, most meg szegény Iván tüsszög. eszem én a fokhagymát vöröshagymát, meg mindenfélét, de azért ennek lecsengési ideje is van...
Ezért gondoltam, csinálok hagymalevest is, jó meleg, hagymás, fűszeres. Az ablakot kinyitottam, kint még jó meleg van, minimalizálva a ping-pong effektust...
Szóval, a kedvenc francia szakácskönyvemből származik ez a recept, nézzétek el, hogy nem saját fotót használok. Örülök, ha megcsinálom és befekszünk az ágyba és megesszük...
Őszi hagymaleves:
5dkg vaj, 2 ek olívaolaj, 75dkg hagyma (lehet egy kiló is), 3 összenyomott fokhagymagerezd, 2 ek liszt, 1,5 liter húsleves (ha nincs, mint pl nekem, akkor ln egy fehérrépát és egy fél zellert szoktam belereszelni), 2dl fehérbor, 1 babérlevél, 1 szál kaukkfű, só, bors, fél bagett szeletekre vágva, megpirítva, megfokhagymázva és 10 dkg sajttal lereszelve.
Olvaszd fel a vajat, add hozzá az olajat. Tedd bele a felkarikázott hagymát, és kb 50-60 percig pirítsd. Míg el nem kezd karamellizálódni, azaz arany-középbarna nem lesz. Add hozzá a reszelt zöldséget, a fokhagymát és a lisztet, és pirítsd tovább, míg sötétebb árnyalatot nem kap (rántásszerű szín). Így lesz igazán füstös, intenzív, őszi illata és íze. Öntsd fel borral, és ha van húsleveslével vagy vízzel. Sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, kakukkfüvet, és lassú tűzön további 50 percig főzd. Tálalás előtt pirítsd meg a bagettet, kend meg fokhagymával, és még forrón szórd meg reszelt sajttal. Mehet rá a tál levesre, és lehet is nekilátni :-)
2010.09.12. 08:26
A közönség filctollal esik neki a 3 méteres festménynek
Nahh, itt vagyok :-)
A tegnapi kiállításmegnyitó tökéletes volt :-) leszámítva az esőt és ennek következményét a kis létszámot :-) A képek bitang jól néztek ki a fehér falon, jók voltak a fények (Méhkas Dia Projekt biztosította) és igazi parti zene szólt (Dj Elf). A megnyitóról kicsit lemaradtam, mert hol Tamara, hol pedig Iván zendített rá, így ki-be járkáltam, de annyit felfogtam, a kritikák rendkívül jók :-). Igazán rendhagyó volt a megnyitó, mert a látogatók filctollakkal rajzolhattak bele egy 3 méteres graffiti technikával készült festménybe, mivel a művész szerint így lesz igazi falfirka a festményből. Azok, akik szeptember 30-ig ellátogatnak a Művészetek Házába (III. Béla király tér 1.) megtudhatják, hogy készül az Erotikus Szilvatorta, (ok, Ti, olvasók, lehet már tudjátok :-) ) valamint írhatnak vagy rajzolhatnak is az óriás festményre és így egyszerű szemlélődőből alkotóvá válhatnak. Csak egy feltételt szab a festő: minden alkotónak alá kell írnia művét, hogy a festmény készítőinek névsora fennmaradjon az utókor számára.
A kiállítás 2010. szeptember 30-ig, vasárnap kivételével minden nap 10-18 óráig látogatható.
Igazán a szervezése az izgalmas egy kiállításnak, maga az esemény már csak egy 'parti', ahol jól érezzük magunkat. A gyerekek rendkívül elegánsak voltak, Tibi laza és vidám volt, én meg mint a stresszes-fáradt-elégedett anyuka-múzsa :-))
A Hungária Extra Dry fogyott, a gyümölcstálkákkal együtt (sárgadinnye, őszibarack, szőlő) a töltött olívabogyók (citromos, lazacos, paprikás) jól passzoltak a szőlővel és a különleges sajtkockákkal, a Mama pogácsája verhetetlen volt, mint mindig :-)
Az autósok-gyerekek gyömbért és tonicot, ásványvizet ihattak, de sokan még így is elcsábultak egy kis pezsgőre :-)
Volt két segítségem (Noémi és Ádám), a 'felszolgáló személyzet', köszönet nekik, és köszönet Kövics Erikának és Juhász Zsófiának, akik lehetőséget és segítséget adtak a kiállítás létrejöttéhez. Köszönet a Családnak, hogy 'elnézik' hóbortos életünket, és persze mindenkinek, akinek 'köze' volt a kiállításhoz. Már a következőt szervezzük...de ezek még mélyen őrzött kulisszatitkok. De nagy durranás lesz, az már biztos :-))))
Tettem fel néhány képet, ezeket csak én készítettem, lesznek még profik is, addig is egy kis ízelítő a hangulatból :-)
A kiállításról rövid videót a következő oldalon találtok:
Ja, és várunk mindenkit a 3 méteres kép firkálásához a Művészetek Házába (Szfvár. III. Béla király tér 1.). Nem érdemes kihagyni, egész jól alakul a kép :-)
2010.09.06. 01:27
Tamara Vasárnap
Néhány szösszenet a mai napunkról, Tamara szemszögéből:
A déli alvás a következőképp zajlott: mivel Tibi éjjel-nappal fest, ezért Tamara is. Kb délután 4ig bírta, ahol meghazudtolva saját magát (mert didi nélkül volt alvás!!) megfestve saját magát, lábujjait, körmeit és arcát is, bedőlt az ágyba és elaludt :-) magára húzta a dunnát és csókolom :-) aztán persze a 7körüli kelés (aminek pillanatait örökítette meg Tibi) azzal járt, hogy alig akart elaludni 11 kor, hisz neki új nap indult este 7kor :-)
na de már mindenki alszik, kivéve Tibit és Edwardot :-) épp lent sétálnak egyet...jól bírják. na jó, de azért én kelek 5kor!
A hirtelen jött ősz kicsit etnósra sikeredett Tamara ruházatában :-), asszem a Dédimama sálja viszi az első helyezést, aztán a kalap, ja meg a csilli-villi táska és Tibi gyerekkori malaca :-) mert neki mindig malaca volt és van! hahaha:-))
jó éjt Mindenkinek!!
2010.09.05. 20:56
Álomhozó, nyugtató juice
Régen sokkal több dzsúzt ittam. Mostanában kicsit pazarlásnak érzem a zöldségek-gyümölcsök leveinek felhasználását, mert a nagy része megy ki a kukába. eddig. Mert rájöttem ám, a rostokat is bele lehet csempészni sok ételbe (erről majd később).
És valljuk be, egy jó turmixnak nemcsak egészségmegőrző hatása van, hanem mint rituálé,jó hangulatot is ad :-)
Ma estére készítek egy nyugtató turmixot. OK, elég pepecselős, de biztosíthatlak Benneteket, finom, egészséges és estére kiváló választás:-)
Álomhozó juice: 3 alma, 1 nagy fürt szőlő, 1cm -nyi lereszelt friss gyömbér, fahéj (ha nem használsz céklát), fél cékla (elhagyható, ha nem kedveled a céklát, de azért szerintem kóstold meg!).
Az almának és a céklának gyümölcscentrifugával préseld ki a levét. A szőlővel és a fűszerekkel turmixold össze és azonnal fogyaszthatod is! Arra még legyen időd, hogy este kimosd a gyümölcscentrifugát, mert reggelre csak beleszárad...
2010.09.05. 19:13
Bodzalekvár MicuMama módra
Szedtem bodzát lekvárnak. De azért valljuk be, elég karakteres íze van a bodzának. Rábíztam Micumamára, kavargassa. Gondolom kóstolgatta, és rájött, ez azért így kevés. És addig addig, míg kész lett a lekvár. megkóstoltuk. Hmmmm, milyen finom is a bodzalekvár. Aha, mondja, szilvával és almával igen :-)
Így született meg a szilvás-almás bodzalekvár! Még mielőtt csalást kiáltanátok, a bodza tökéletesen érződik benne, pont annyira,amennyire kell!!
Szilvás-almás bodzalekvár:
kb 1 liter bodzabogyó leszemezve, kb 1 liter szilva összepürésítve, 1 db közepes alma, citrom, méz/cukor, szalicil, ha vállalod.
A bodzát a szilvával és almával tedd fel főni, és főzd szottyosra(1-1,5óra). Mehet bele a méz, kb egy csuporral. Ezzel még főzd egy fél órát. Vedd le a tűzről és mehet bele a citrom leve. Befőttes üveg és szalicil, ha bízol abban, sokáig megmarad. Kb 2-3 kis üveggel lesz.
A családban mindenkinek bejött, ezt az adagot 2 napja készítettem, az utolsó üveggel esszük. Tamara festés közben azért szakított időt egy kis bodzás cipó elfogyasztására. Ja,és tudtátok, hogy a tempera körömfestésre is alkalmas? a képeknek az is lehetne a címe, egy bodzalekvár és a család :-)
szóval azért toltam még be ezt a bejegyzést mára, mert már a bodzaszezon végét járjuk, ezért igyekezni kell, ha akartok még idén csinálni. árnyékosabb erdőszéleken még van azért :-)
2010.09.05. 17:36
Panni zellerkrémlevese
Na de ki az a Panni? Háát, a Tesóm. Szabó Erzsébet, azaz Böbe, abból lett a Böb, aztán a Bob, aztán a Babnéni, majd miután Tamara nem tudta megjegyezni, csak annyit hogy Panni:-)
Így lett az Erzsébet beceneve a Panni :-) és Panni csodafinom - a 'mi van otthon' projekten belül-ánizsos zellerkrémlevest készített pirított káposztával és pirított szalonnadarabokkal megspékelve.
A 'mi van otthon projektről' azt kell tudni, hogy a balatonalmádi nyaraló a hegy tetején van, és mivel 4 napig csak zuhogott, hát megrekedtünk. így abból főztünk, ami van:-) így készült a MicuMama répasütije, a kenyérkék, a Panni levese, a sült paprikakrém, a Pé féle hagymaleves és a bodzalekvár.
na de most a zellerkrémlevest akarom megmutatni, mert mint gyökérzöldség a szervezetünk legjobb 'barátja', intenzív íze a (kel)káposztával és a csipetnyi pirított szalonnával igazi őszi étel.
Panni zellerkrémlevese:
3db zeller, 1db fehérrépa, 4db krumpli, egy darabka vaj, és olívaolaj, só, bors, 1 db ánizs, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek tejszín, 1/3 fej kel-fejes káposzta, húsos szalonna.
A vajon és olívaolajon dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, tedd bele az apróra vágott zellert, fehérrépát és krumplit, süsd 5 percig, majd öntsd föl kb 1-1,2 liter vízzel. Tedd bele az összenyomott fokhagymát,sót, borsot, ánizst és főzd puhára a zöldségeket (kb 30 perc). Turmixold össze botmixerrel (előtte vedd ki az ánizst), és tedd bele a tejszínt. A szalonnát vágd hosszú vékony csíkokra és pirítsd meg. Vedd ki a serpenyőből és a zsírjában pirítsd meg a szintén vékony csíkokra vágott káposztát.
A levest tedd a tányérba, tegyél bele egy kanál pirított káposztát és néhány csík szalonnát. Forrón tálalva az igazi.
2010.09.05. 11:02
Friss paprikakrém
A piacon szoktam venni, sóval eltett paprikakrémet, de már megégetett magam, mert felbontani nem engedik, és csak otthon jövök rá, avas volt vagy nem.
Így inkább most, amikor amúgy is 150 Ft egy kiló paprika, inkább csinálok frissen paprikakrémet. A világ legegyszerűbb dolga, csinálhatsz édeset vagy erőset. Tele vitaminnal, imádnivaló reggeli, szendvicsbe, kenyérkékbe, mártogatni, szószalapanyagnak, levesbe, sültekhez.
Friss paprikakrém: 1 kg pirospaprika (kápia), és tengeri só.
Daráld le vagy pürésítsd a kicsumázott paprikát, maradhat benne mag is, majd sózd kedved szerint. Hűtőbe, vagy lezárható befőttesüvegbe tárold.
2010.09.05. 10:15
Kerti konyha
Egy korábbi kert miatt kellett belenéznem a kerti konyhákba, és gondoltam megosztom Veletek a 'kedvenc' kerti konyháimat. El lehet vonatkoztatni anyagtól, elrendezéstől, mintától, formától. Az ötletek remekek, lehet csemegézni:
2010.09.05. 08:03
Makrobiotikus jó reggelt mindenkinek!
A makrobiotika az élet minden dimenziójára kiterjedő életmód. Már a régi nagyokosok, mint Arisztotelész, Hérodotosz, no meg a Biblia, a Tao Te King, Korán és a Bhagavad Gita is, ha más-más kifejezéssel is, de üzenetük azonos volt a makrobiotikával:
Harmóniában élni a természettel, elfogadni egy egyszerű, kiegyensúlyozott étrendet és megélni a tevékeny öregkort.
A makrobiotika jelenkori megnyilvánulása Japánból indult, de tudni kell, hogy az igazi makro figyelembe veszi a különböző éghajlati, földrajzi különbséget, nemek, korok, tevékenységek közötti változó szükségleteinket. (de szépen fogalmazok..)
Na de hogy gyorsabban haladjunk, (mert több fejezetben szeretném Veletek megismertetni a makrobiotika világát), egy egyszerű, bármikor-bárki megvalósítható reggeli testfrissítést szeretnék ajánlani, bemutatni:
Test-és arcledörzsölés gyömbérrel-gyömbér nélkül:
Forralj fel egy lábosban vizet, majd forráspont előtt kapcsold le. Tegyél bele reszelt/őrölt gyömbért. Egy kis frottírtörölközőt (arcra méretezett, kicsit) mártsd bele, csavard ki, és ezzel a jó forró vizes törölközővel alaposan dörzsöld át a talpadtól kezdve a fejed búbjáig. Jó erősen, lassan, többször belemártva, hogy kissé kipirosodjon a bőr. Ezzel frissül a vérkeringés, megtisztulnak a pólusok, ellenállóbb, rugalmasabb lesz a bőr, a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetedből. Ha eddig használtál testápolót, azt ennek a testledörzsölésnek a rendszeres használatával elfelejtheted! Bőrön páradús, sima, feszes lesz, és tökéletesen tiszta érzésed lesz!
Ha nincs gyömbéred és kevés az időd, akkor is mindig szánj időt erre a kis rituáléra! Én elég gyakran szoktam azt csinálni, hogy csak megengedem a forró vizet, és belemártva a frottírtörölközőt, jó erősen átdörzsölöm a bőröm. Az arcbőr nagyon fontos, erre használhatsz külön kis törölközőt, a mindennapos használatra!
Forró víz belsőleg is!: ezt a receptet Tesóm mondta, amikor fordította a topmodellek titkos receptjeit: a mitől lesz hamvas a bőröd résznél ez szerepelt: minden nap testledörzsölök, és mellé iszok éhgyomorra egy pohár forró vizet. Hidratálja a bőrt, belülről is kitisztít. próbáld ki! Semmibe nem kerül. Már 1-2 hét "használata" után látni fogod az eredményt. És ez nem holmi Garnier reklámfogás :-)
Na megyek is, mert én itt csak prédikálok, és még semmit nem csináltam a mai napon... ej-ej... :-)
2010.09.04. 12:08
3, 2, 1, Start!
Indul! őrültségekről beszéltem, hááát, nem tudom tartani a szám :-) egy kis előzetes kell, hogy rá lehessen készülni :-)
Új rovatot indítok, sport címmel. Mivel már lassan 3 éve szoptatok, és még kb ennyi vár rám, és már több mint 3 éve nem sportoltam, nagyon hiányzik a mozgás. De igen speciális a helyzetem, mert elmenni nagyon nem tudok, de kedvem sincs...
szóval torna. gyerekkel-gyerekekkel, gyerekek nélkül, gyerekek mellett :-)
DE! most van szeptember. ha velem tartotok, akkor én a tavaszt tűztem ki célul, hogy helyrehozzam magam. Nem kilóra, állagra. mert nem a kiló számít, hanem az állag. szerintem. feszes bőr, és rugalmas izomzat.
akkor hajrá, egyelőre csak ennyi, de biztosíthatlak benneteket, izgalmas lesz!
2010.09.04. 11:45
Vaníliás rebarbaralekvár Micu Mama aprócska répasütijével
Amolyan biokonyha, vagy reformkonyha egyik gyöngyszeme lehetne ez az összeállítás, a főzz abból, ami otthon van vegyítésével. A savanykás-vaníliás rebarbara és kissé semleges ízű, de lekvárral kiválóan passzoló sütikorongok könnyű esti desszert társasjátékhoz, vendégeknek, bulihoz, tv nézéshez vagy fürdőzéshez.
Mi csupán egy szülinap előestéjének nevezett balatoni 'partihoz' csináltuk. Kb 10 perc alatt elfogyott minden :-)
Rebarbara lekvár: 2 csokor rebarbara, az kb 1kg, citrom, cukor/méz, 1 vaníliarúd megőrölve, ha tartósítani akarod, akkor szalicil.
A rebarbaráról le kell hántani a héját, aztán apró darabokra vágva főzni kb 1 óráig a vaníliaőrleménnyel. Addigra jó puha, szottyos lesz. Mehet bele a cukor vagy méz, a mennyiség attól függ, mennyire szereted édesen (kb 15-40dkg között). A legvégén add hozzá a citromot, egy fél vagy egy egész bőven elegendő.
Micu Mama Répasütije: ez nem a 'klasszikus' répasüti, hanem egy aprósütemény répával. Lekvár mellé isteni .-) 25dkg liszt, 25dkg reszelt répa, 5dkg cukor, 1dl olaj, 1 sütőpor. Gyúrj az összetevőkből puha tésztát, nyújtsd ki 1 cm vastagra és kis pogácsaszaggatóval szaggass aprócska korongokat. A sütőben kb 5 perc alatt megsülnek. Igazi gyors, vendégváró kaja :-)
Gyertyafény kötelező a puritán hangulathoz :-)
2010.09.03. 15:09
Egy szülinap képekben :-) Boldog Szülinapot Deva!
Deva 2 éves! nagy szám ez a világtörténelemben, meg is kell ünnepelni :-)
ezek csak töredéke annak a milliónyi képnek, ami készült, a 3 nap élményei folyamatosan kerülnek feldolgozásra, főként a finomabbnál finomabb kaják, amelyeket Tesóm és Micu Mama találtak ki :-)
szerintem nem kell magyarázni, volt zene, buli, visongás, bömbölés, tánc, bukfenc, süti, kóla, szotyi, és sok sok eső, 11 fokkal :-) a szülinap előestéjén...
aztán pedig az bizonyos szülinap hajnala, ébredés, felismerés, ünneplés (alaposak voltunk!)
és szülinap nappal (jobb cím nem jut az eszembe) :-)
asszem kimerítettem a szülinap témát, ünneplés szemszögéből :-)
2010.09.03. 14:24
A nap képei: a Mámmmmá
Folyamatosan dolgozok a képek feldolgozásán, addig is, egy kis ízelítő:
Tesóm szerint ezen a képen úgy nézek ki, (és a későbbiekben hasonlóan fogok viselkedni :-) Ömint a Nagy kékség c. filmből a Mamma, amikor Jean Reno azt mondja:
"Uram Atyám, itt a Mámmmá, megöl, ha rájön, pastát ettem egy étteremben!!"
szerintetek?
itt már hármasban,amolyan álomszerű kivitelben :-)
2010.09.02. 07:00
Tuti helyek: Bakonynána
A Bakony keleti részén helyezkedik el Bakonynána, tehát könnyen megközelíthető (mondjuk) Székesfehérvárról. Remek kirándulóhely, bográcsozó, pihenőhellyel, erdővel, tisztással és kalandos vízeséssel. A parkolóhelytől kb 2-3 km sétával elérhető a Római fürdő-nek nevezett pihenőhelyhez, amely egy vízeséshez vezet. A vízesés valójában több kisebb zúgó sorozatát jelenti, végül a víz egy sziklákkal szegélyezett medencébe zuhog, amely magasabb vízálláskor teljes szélességében kitölti a szoros alját.
Mi kb 5 órát kirándultunk itt, felsétáltunk a hegyre, ahol az út mentén rengeteg szeder volt, aztán a vízhez érve elszabadult a kalandvágy -) Edward össze-vissza rohangált a sekély vízbe, -és mivel hétvégén voltunk és rengeteg bográcsozós-kirándulós csapattal-családdal-nem kis riodalmat okozva az ott pihenőknek, aztán Tamara vette a fejébe, ő áthágja a vízesést. Aztán hasonlóan kalandor anyjával el is indult a sziklákon le a mélybe :-)
A víz jéghideg, a kövek csúszósak, az erdő hűvős, az út szeles, de rendkívül jó kirándulási lehetőség, lustábbak autóval is jól megközelíthetik. Habár a HM Erdőgazdasága szerint az erdőt látogatni tilos, azért elég sokat figyelmen kívül hagyták ezt az érdekes kijelentést :-)
és néhány kép az útról:
Az út első fele: a kirándulást Tesóm találta ki, és a helyet is ő fedezte fel, így mi csak mentünk utána, némi lemaradással. Megálltunk egy kis falu szélén, ahol bodzát szedtünk, és volt pisi meg minden, és Edward felfedezte a szélmalmot :-) Mivel ez egy olyan ritka valami, ami nagyobb nála és még mozog is, amikor észrevette e különös szerkezetet, jól megugatta, és elindult megtámadni,ahogy a kiskutyák félelmükben rátámadnak és megugatják Edwardot. Na de mi az, ami Edwardnál nagyobb? Hát a szélmalom :-))