2010.09.15. 18:55
Nátha közben és után árpaleves babkrémmel
Neem, nem kell fintorogva nézni!!! nagyon finom! Kóstoltad már? Nem,akkor miről beszélünk??
Én leszek a gabona lobbi vezetője! Mert szerintem a gabonák nagyon fontosak az étkezésben. Az emésztőrendszerünknek, az idegrendszerünknek, és úgy általában.
Mert ami igaz, az igaz: "a halál a belekben kezdődik " /Paracelsus/
De most én elsősorban a nátha, influenza és hasonszőrű megbetegedések miatt vettem előtérbe az árpát.
A másik kedvencem a bab. Régen nem bírtam megenni, de mióta saját konyhám van, és voltam egykor makrobiotikus, már jól tudom, a babot ezer másféleképp is fel tudom használni, nem csak bablevesbe. Az én, és már Tamara nagy kedvence a nagyszerű lóbab-salátabab, ebből mindig egy marékkal többet főzök, mert pont ennyit meg is eszünk magában, főzés közben is. Sőt, mivel ezt a levest tegnap készítettem el, kért Tamara, bevitte a szobába, odaült Iván mellé. Én visszamentem főzni. Igen ám, de kuncogást hallottam bentről. Bekukkantok (nálunk-szerencsére- sehol nincs ajtó a wct kivéve),hát mit látok? Iván feje tiszta babos, szeme csillog, tettestársként figyeli Tamarát, miközben nyalogatja a szája elé tartott babszemet :-) na tessék...
szóval a babkrém. Legközelebb (az ötlet Tesómtól jött) össze fogom írni, milyen laktató reggeli kencék vannak kenyérre, mert ez egy külön téma. De a babkrém (főtt, levével összepürésített, ízlés szerint fűszerezett krém-massza) nagyon sokoldalú. Csak ajánlani tudom levesek sűrítéséhez például,ha napi szinten főzöl, akkor érdemes egy héten csinálni egy adagot,és 2-3 napig felhasználható. Remek fehérje pótlás, és sokkal egészségesebb, mint a krumplis-lisztes sűrítés.
Ez a leves,amit ajánlani szeretnék Nektek,rendkívül tartalmas, laktató és igazi roboráló betegség után. Gyerekek,felnőttek egyaránt hamar megkedvelik :-) persze, csak ha végre eljutok oda, h le is írjam:-)
Roboráló árpaleves babkrémmel:
2 marék árpa, 2 marék bab (én a vörös lóbabra esküszöm), 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, fél-egész zeller, zellerszár, 1-2 fehérrépa, vaj, olívaolaj, babérlevél, só, bors, fél citrom leve.
A babot és az árpát külön edénybe jól mosd át és áztasd be éjszakára vagy csak pár órára. Először a babot tedd fel főni, még délelőtt. Az áztatólevével együtt tedd fel főni, csipet sóval. Amikor puhára főtt, egy kevés főzőlével pürésítsd össze (botmixer), jó krémesre. A vaj-olaj keverékén pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát, aztán a zellert, fehér-sárgarépát is. Mehet bele az árpa, babérlevél, zellerszár úgy egybe, só, bors, és öntsd föl vízzel. Hagyd főni kb 40 percig. Tegyél bele a babkrémből, én ekkora adaghoz kb 3 evőkanállal tettem, de ízlés szerint használd. Főzd még az egészet kb 20 percig,vagy amíg az árpa puha nem lesz. Tálalás előtt tegyél bele egy félcitrom levét. Piríts hozzá kenyeret, darabold a levesbe, vagy mellé.
Ui.: ha nem vagy oda a babért akkor is próbáld ki ezt a receptet,csak akkor zöldborsóval gazdagíthatod, és sok-sok petrezselyemmel. Így könnyedebb ízvilágot kapsz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.