Tibi ötlete volt. Tegnap este említette meg, mennyire szereti a szőlőt egy kis kenyérrel. és csináltam. Gondoltam kipróbálom. Igaza volt. Mennyei. Annyira egyszerű és puritán, annyira tiszta és könnyed őszi íz. 

Bevallom, szeretem az egyszerű ételeket, máris kezdenék neki egy másik adagnak, ha maradt volna még szőlő...vagy kökény. mert azzal is finom lehet!

Sima kenyértésztát gyúrtam még tegnap, azt használtam fel a lepény elkészítéséhez. Egyszer valahol olvastam, mi a jó kenyérrecept titka: az idő. Sophia Loren a szakácskönyvében a tésztagyúrásfortélyaira esküszik. Tehát gyúrás és idő a két varázsszó. Sophia Loren szerint tésztát gyúrni sokáig kell, míg a tészta nem engedelmeskedik tökéletesen a kezeinknek. Gyúrd erősen, paskold, veregesd ököllel, üsd, markold erősen, jó sokáig, míg jó levegős, sima, amolyan párnapuha nem lesz. Minimum 30 perc. és nem ám kenyérsütő gépben! az nem az igazi, már tudom. én már elajándékoztam, mert csak a helyet fogta. Semmi értelme.  kézzel és sütőben, vagy hát kemencében...

Szőlős kenyér lepény: 

50dkg liszt (fele barna, fele fehér), 1 friss élesztő, 1 tk só, meleg víz, kevés olívaolaj, piros/kék szőlő. 

A kenyértészta kelésének hagyj 18-24 órát. Szóval ennyivel előtt egy mély tálba szórd a lisztet, középre készíts mélyedést. Ide kerül a kovász. Tedd bele a morzsolt élesztőt, és öntsd fel kb 1-1,5dl meleg vízzel. Kézzel moncsikold össze egy kis lisztet az oldaláról is tegyél bele. Fedd le, és hagyd hogy megemelkedjen, majd összeessen. kb 1-2 óra. Aztán tedd bele a sót, és még annyi vizet, hogy puha tészta legyen. Most következik a gyúrás. Jó puha legyen a tészta, hogy könnyen gyúrható legyen. Sokáig még ragad a kezedhez, csak kevés lisztet használj! Jó alaposan gyúrd, kb 30 percig. Akkor jó, ha sima, rugalmas a tésztád. És PUHA! Nos, tedd vissza a kissé kilisztezett tálba, fedd le 18-24 órára. Ez jó sok idő, megemelkedik, összeesik, de közben dolgozik a tészta. Ha letelt az idő, a tésztád elvileg a tál oldalára is jól odaragadt, nem baj, egy kevés liszttel gyúrd ismét át, ekkor már tényleg nagyon rugalmas lesz a tésztád. Ennyi lisztből kb 6-8db kb 15 cm átmérőjű, cm vastag lepénykét tudsz kiszaggatni, vagy lehet kevesebbet, a többit csavart kifliknek is készítheted. Gyengén olajozott tepsibe, sütőlapra nyújtsd ki kézzel a lepényeket, a tetejüket is óvatosan kend vékonyan olajjal. Jöhet rá a szőlő. Szerintem a kék szőlőfélékkel finomabb, intenzívebb, a fehérrel édesebb lesz az íze. Tegyél a lepények közepére szőlőszemeket, jó bőven, egymás mellé. Süsd ki őket közepes lángon kb 5-10percig.

Forrón a legfinomabb!

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr832305802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása