Télen melegítő, nyáron hűsítő ételek. Ezt az alapelvet igyekszem betartani. Persze télen is kell gyümölcs, de ilyenkor jobban esik azt a jó meleg ágyban elfogyasztani. Most viszont, mióta hullik, vagyis ömlik a hó, órákat vagyunk kint, szánkózunk, hócsatázunk. Remek dolog ez, csak mindig az a vége, hogy anyaaaaa, fázik a lábam...Létezik olyan hótaposó, bakancs, ami melegen tartja a lábat órákon át ekkora hóban??? Na mindegy, Ilyenkor irány be a meleg házba, levetkőzés, és forró lábvíz, forró hársfateával, mézzel. De mivel ez nálunk több órás, mint a hócsata, ezért elkelne valami melegítő, energiát adó gyors ennivaló. Erre találtam ki (habár így utólag nem is annyira egyedni..) a kókuszgolyó variációját.

energiabomba01.jpg

Nálunk ritkán, de van kókuszgolyó. Tudjátok a kekszdarálék, kókusz, kakaó, cukor, kevés tej.

De mivel én vagyok a szigorú étkezési szokásaiól híres diktátor, ezért fontosnak tartom télen a következő energiaforrások napi igen nagy mennyiségű bevitelét: zabpehely, árpapehely, árpa, rozs, barnarizs, méz, és még sorolhatnám.
 Mert ezek melegítenek, energiát adnak és egészségesek. Csalni szoktam, bevallom. A napi adagot növelem az ebbe abba elrejtett fent említett, általam csodaszernek tekintett alapanyagokból.

energiabomba02.jpg

Így került sor a következő receptre:

Kókuszreszelék (oké, nem annyira melegít..), rendes kakaó, egy kevés darált keksz (ez kell, hogy megmaradjon az illúziója, hogy ez egy desszert :-)), sok zabpehely vagy bármilyen pehely kávédarálón megőrölve, és egy kevés őrölt lenmag(sajnos ha sok van belőle, hamar érezhető az ízén, és oda a lendület..), méz vagy cukor, és ha nagyon bio vagy, akkor az édesítést darált mazsolával is lehet, de szintén kiugrik az ízvilágból. A nedvességet én házi baracklekvárral oldottam meg, ezáltal könnyen gyúrható lesz.

energiabomba06.jpg

Kever, gyúr, kókuszba forgat, tálal forró tea mellé.

Nálunk bevált, a legkritikusabb, a vajkrémes süteményeket kedvelő Tibi, és az ezt még nem tudó, de ebben tökéletesen apukájára ütött Tamara is bőségesen eszegették. Ivánnak mindegy, csak sok legyen :-)

energiabomba03.jpgenergiabomba05.jpg

1 komment

Címkék: gasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr105025565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczinorso 2014.01.11. 07:28:23

szia Csilla!

elérkezett az ideje :).
reform kókuszgolyót kerestem a neten, olyat, amit "el tudok adni" a nem éppen reformízlésű kölkeimnek. kb. 10 receptet megnéztem, mindegyik nagyon átlátszó volt... aztán te jutottál eszembe.
és már kész is a kókuszgolyó, délután teszteljük - kemény zsűri lesz, annyit mondhatok.
köszi a receptet! :)
süti beállítások módosítása