2010.09.13. 13:22
Őszi hagymaleves
Ráz a hideg, folyik az orrom, mi mindkét gyerek hóóót beteg...szó szerint..a csontjaim is fájnak, tudjátok...a kiállítás másnapján jött ki mindenkin. Először Tamarán, aztán rajtam, most meg szegény Iván tüsszög. eszem én a fokhagymát vöröshagymát, meg mindenfélét, de azért ennek lecsengési ideje is van...
Ezért gondoltam, csinálok hagymalevest is, jó meleg, hagymás, fűszeres. Az ablakot kinyitottam, kint még jó meleg van, minimalizálva a ping-pong effektust...
Szóval, a kedvenc francia szakácskönyvemből származik ez a recept, nézzétek el, hogy nem saját fotót használok. Örülök, ha megcsinálom és befekszünk az ágyba és megesszük...
Őszi hagymaleves:
5dkg vaj, 2 ek olívaolaj, 75dkg hagyma (lehet egy kiló is), 3 összenyomott fokhagymagerezd, 2 ek liszt, 1,5 liter húsleves (ha nincs, mint pl nekem, akkor ln egy fehérrépát és egy fél zellert szoktam belereszelni), 2dl fehérbor, 1 babérlevél, 1 szál kaukkfű, só, bors, fél bagett szeletekre vágva, megpirítva, megfokhagymázva és 10 dkg sajttal lereszelve.
Olvaszd fel a vajat, add hozzá az olajat. Tedd bele a felkarikázott hagymát, és kb 50-60 percig pirítsd. Míg el nem kezd karamellizálódni, azaz arany-középbarna nem lesz. Add hozzá a reszelt zöldséget, a fokhagymát és a lisztet, és pirítsd tovább, míg sötétebb árnyalatot nem kap (rántásszerű szín). Így lesz igazán füstös, intenzív, őszi illata és íze. Öntsd fel borral, és ha van húsleveslével vagy vízzel. Sózd, borsozd, tedd bele a babérlevelet, kakukkfüvet, és lassú tűzön további 50 percig főzd. Tálalás előtt pirítsd meg a bagettet, kend meg fokhagymával, és még forrón szórd meg reszelt sajttal. Mehet rá a tál levesre, és lehet is nekilátni :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.