2010.08.13. 15:27
A nap képe: a konyhám :-)
Megtaláltam A Konyhám :-)
Merthogy hiába nézelődtem, eddig egyik konyhakép sem tetszett igazán. Eddig a saját konyhám volt a legjobb (erről fotót majd később). De most megdőlt az első helyezés...
mondjuk a rend foka megegyezik a jelenlegi konyhámmal :-)
2010.08.13. 15:15
Nyár végi sült zöldségek
A cím nem teljesen igaz: ez egy lecsóváltozat, csak sülve. Imádom a nyárvégi bőséget, tele van a piac zöldséggel, gyümölccsel, a málnától a szőlőig, a retektől a cékláig.
Ma hajnalban csináltam ezt a sült zöldséget, minden van benne, ami tápláló és finom, gyerekek, felnőttek egyaránt szeretik nálunk :-)
Nincs rá recept, tegyél bele mindenféle friss zöldséget.
Én így csinálom:
Sült zöldség: 3 fej vöröshagyma cikkekre vagy karikára vágva, 5 szem közepes krumpli, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 kicsi padlizsán, 1 fej kukorica morzsolt szemei, 2 kis cékla, 1 nagy marék paszuly apróra vágva, 8-10 szem paradicsom, só, fehérbors, olívaolaj, kakukkfű és oregánó (ha van mehet még bele cukkini, brokkoli a sütés utolsó fél órájában). A zöldségeket vágd kisebb-nagyobb darabokra, karikákra, tedd tepsibe, közben locsold olívaolajjal, sózd, borsozd, fűszerezd és jól keverd össze őket. Kb 1, 1-1,5 óra alatt sül össze.
2010.08.13. 07:42
tuti helyek: Velence északi strand
Nem tudtam eldönteni, hogy ez ajánló vagy csupán élmény. De mivel olyan jól éreztük magunkat, idén már többször is, ezért ezt a helyet ajánlom Nektek is.
Velence északi strand. Van mélyvizes rész és gyerek homokos-sziklás rész. Ennyi pont elég is a jó hangulathoz. Nekünk megvolt :-)
2010.08.12. 06:20
a nap képe: hajnal at Edward kanapén
Ez a kép hajnal 5kor készült. Fél 3 óta ugyanis Tamara nem tudott aludni. Pontosabban felkelt. Próbálkoztam mindennel, de végül feladtam. Inkább sütöttem egy kenyeret, meg megettem a maradék fagyit. Könyvet olvastam, farmerama-ztam. És aztán elaludt...az Edward kanapén, törlőruhákkal megágyazva, betakarózva. Félálomban még a hinta-palintát énekelte...pedig most készülünk a tóra menni...áááá...
2010.08.11. 17:27
A Nap képe: színek és anyagok
csak mert szépek a színek és eredetiek az anyagok. Ízlelgessétek :-)
2010.08.11. 16:30
blogajánló: esküvő csak innen
ha aktuális a téma, akkor feltétlenül nézd át ezt a blogot, mert nagyon eredeti, élettel teli, valódi, megvalósítható ötletek vannak benne.
ha nem aktuális a téma, akkor is nézd meg, mert más alkalomra, egyáltalán a hétköznapokra is ad irányt. így élni már szép :-)))
www.oncewed.com
2010.08.11. 16:03
Te hová születnél?
A világ legjobb helye szerintem Kelet-Európa. Vagyis itt. Én ide szeretnék születni.
Hová nem? Hááát, Az északi-déli sarkkörre inkább nem. majd megnézem a lenyűgöző természeti szépségeket, aztán hazajövök :-)
Ázsiába inkább nem (lehet finnyás vagyok..)..
Afrika? Izgalmas, élnék is ott, de mégsem egy életet..
Amerika? mióta láttam a 'Super Size Me'-t , inkább nem kérek belőle...
Ausztrália? kecsegtető, talán, de azért ott is nagy a szórás...
Európa? Igen, jó európainak lenni. jó érzés. Mint kontinens, ez a legkulturáltabb, leglazább kontinens.
Ok. Európa. Na és azon belül? Anglia? Na neeee, azzal a genetikai állománnyal? Meg azzal az éghajlattal? Az északi rész? Áá, ott nem süt eleget a nap, nincs annyi gyümölcs-zöldség...Közép-Nyugat-Európa? A jóléttől besüppedt népek? Talán a franciák, az ok. talán a spanyolok. A francba, hogy nincs tengerünk, akkor nem is lenne kérdés...
Azért jó a kelet-európaiság, mert még megvannak a gyökerek, jó genetikai, egészségi állapottal rendelkezünk, van még kapocs a természettel és a józan paraszti ésszel. Még hajtunk, hogy előre jussunk, még szívósak vagyunk, még akarunk, és még meghódíthatjuk az egész világot! Meg minden (majdnem) csak egy lépésre van tőlünk! Van még család, becsület, természet, egészség, főleg vidéken. Persze napról napra rosszabb lesz a helyzet, mert beszippant a 'nyugat' (itt csak a rossz oldalára gondoltam). Pedig tele vagyunk kuriózumokkal, érdekességekkel, amit alig értékelünk..
Te hová születnél újra?
*megjegyzés: persze ha bárhol máshol születtem volna, akkor annak a tájnak, kultúrának a szépségeit látom, így ez csak egy buta, hóbortos elgondolás :-)de érdekes...
2010.08.11. 15:28
tuti helyek: Zámoly határában megtaláltuk a Kisvakond házát :-)
Két gyerek plusz egy írfarkas. Jogos a kérdés, hová menjünk sétálni?
Imádom a 'pusztát'. Kimenni a 'semmibe', aztán mehet mindenki, amerre akar. Bogarászunk, bodzát, szedret, móra-bórát (vadszilva, csak mifelénk így hívják), gyógynövényeket gyűjtünk, eszünk. Beszélgetünk, kiáltunk a pusztába, énekelünk. Nem zavar semmi, senki.
Ez egy igazán tuti hely gyerekekkel, kutyákkal. kb 5-6km-re van Fehérvártól, még tábla is jelzi a bekötő utat. Ha Fehérvártól indulsz, akkor a bekötő útnál balra kanyarodj. Nem nehéz megtalálni, a sok kukoricás után egy kis erdősávos bekötő út. Na ez az a hely.
Szántóföld, kalandos kis erdőcskével, ahol rengeteg a bodza, akác, szeder, vadszilva, dió és gyógynövény. Még méhkaptárokkal is találkoztunk, meg is látogatjuk őket, ha erre járunk, Edwardot előszeretettel össze is csipkedik, mert rendszeresen bele akar szagolni a dobozokba :-) na és akkor jön a méhraj :-) meg a futás:-)
Az erdőcske igen kicsi, pont gyerekeknek való, izgalmas, mert a verőfényes szántóföldről besétálunk egy sötét, aljnövényzet nélküli, mérgező piros kontyvirággal teli, kalandos erdőcskébe. és a végén meg ott vannak a méhek :-)
A szántóföldön kukoricás is van, rendszeres fogyasztói is vagyunk, (bocsi, termelő, de legalább büszke lehetsz rá, hogy támogatod a gyermekétkeztetést:-) ) és az út alatt meg is eszegetjük. így nyersen, zsengén, roppanósan, nedvdúsan olyan, mintha most főtt volna meg :-)
Aztán jön a sárvilág :-) a traktorok által kivájt földút tele van sárral-vízzel, itt isznak a lepkék, pillangók. egy-egy pocsolyába akár 50 pillangót is lehet látni. Tamara rendszeresen bottal kergeti őket :-)
A pocsolya pedig? tiszta. sár. jó süppedős sár. Edward belefekszik, ettől inkább hasonlít egy varacskos disznóra, mint egy kutyára. hűsöl..Tamara pedig kalandozik. bele e legmélyebb, legsüppedősebb dagonyába. Imádja. Van nagy kacagás, visongás, mert akár térdig is belesüpped, és mozdulni sem bír :-)
Ha megéhezünk szilvát, szedret eszünk, meg kukoricát. Meg homokozunk, mert itt, még én is szeretek homokozni :-)
Ja, és rátaláltunk a Kis vakond otthonára is, csak épp elment a Sünivel meg a Nyuszival piknikezni, így nem találtuk otthon. Tamara köszönt is neki, hogy :
"szia Kisvakond! Itt vagyok, én Tamara, Anya, Baba és Edward! öltözz fel és gyere ki!"
Vártuk is, és egyszer csak tényleg zajt hallottunk! A Kisvakond köszönt Tamarának !! Óriási élmény volt, megjegyeztük hol van, és legközelebb ajándékot, játékot is viszünk a kisvakondnak. Addig is hazamegyünk és megnézzük a filmet, hogy újra velünk legyen :-)
Nézzétek, keressétek meg Ti is, egy remek félnapos program (mi 9-e értünk ki és délig maradtunk)
Érdemes sok vizet vinni, meg váltás ruhát. A víz a szomjoltáson túl a mosdásra is kelleni fog!!
2010.08.08. 07:16
Ötletmerítés minden téren
újabb blogajánló, az egyik a kedvenceim közül :-)
www.designspongeonline.com
minden megtalálható itt, csináld magad, lakber, ötletek, trendek, kaják, stílus, stb..
lehet csemegézni!!
2010.08.08. 04:27
Minden ami pink az életedben
Ha rózsaszínben utazol, ha kell valami abszolút giccs, ha alkalomra készülsz, ha ötlethiányban szenvedsz, nézz rá erre a blogra.
www.daisypinkcupcake.blogspot.com
2010.08.06. 17:21
A világ legjobb sorbet összeállítása szín szerint
Jöhet minden, ami jeges. A fagyikészítés azonban elég macerás, főleg, ha egyszerre többféle fagyit szeretnék. Mivel nincs fagyigépem, a végeredmény mindig sorbetközeli :-) kivéve, ha nem egy doboz mascarponét használok el egy adag fagyihoz, mert akkor nem tud más lenni, csak tökéletesen krémes :-))))))
ellenben a sorbet könnyen elkészíthető, könnyedebb ízvilágú és rengeteg lehetőséget rejt akkor, ha az ember ráveszi magát a 'fagyikészítésre'. amúgy is, ha visszagondolok, nagymamám fagyijai az isteni vaníliafagyin kívül inkább sorbetek voltak, mint a mai értelemben vett fagyik :-))
összeszedtem hát szín szerint a sorbetben rejlő lehetőségeket, kérlek titeket, ha van kiegészítő ötletetek, írjátok meg, csak hogy bővüljön a repertoár :-)
nos, kezdhetjük? :-)
Az alap sorbet cukor, víz és valami, vagy cukor és gyümölcsturmix/lé. alaprecepteket írok, ezeket lehet kombinálni, ezektől eltérni, továbbfejleszteni :-) fagyasztásközben kevergesd fél óránként, hogy kásásodjon(én csak kőkeményre fagyasztom, aztán szobahőmérsékleten hagyom egy 15percig, és elkezdem levakarni az olvadtam részeket. ha nagyon szépet akarsz, akkor ilyenkor habverővel is nekieshetsz, kására keverve már fagyikanállal is szervírozhatod). Ha lágyabb ízt szeretnél, akkor a gyümölcsöket a cukorral főzd 10 percig, így nem lesz annyira svanyú/kás az összhatás. Vagy használj befőttet, de az azért már nem az igazi...
FEHÉR
Citromsorbet: 6 lédús citrom, 10dkg kristálycukor. 3,5dl vízbe keverd a lereszelt citromhéjjal és cukorral. 3 percig lobogva forrald, hagyd kihűlni, majd tedd bele a citromlevet. -kiegészítheted lime-mal is, az izgalmasabb íz kedvelőinek-
Pezsgősorbet: 2dl Hungaria Extra Dry pezsgő, 2 citrom/lime leve, 1 sárga grapefruit leve, 10-15 dkg cukor, 2dl víz. Öntsd össze az alapanyagokat és fagyaszthatod is.
Kókusz sorbet: 5dl kókusztej, 2dl sűrített tej. Forráspontig melegítsd a tejet a kókusztejjel, hagyd kihűlni és mehet a mélyhűtőbe.
Ananászsorbet: 1 ananász, 15dkg cukor, 1dl víz. Turmixold össze az alapanyagokat és tedd mélyhűtőbe. Friss ananász helyett használhatsz befőttet is, akkor kevesebb cukor kell, a víz helyett pedig felhasználhatod a levét is.
Egres és bodzavirág sorbet: 30dkg egres, 3 evőkanál cukor, 3dl tejszín, 4 evőkanál bodzavirágszörp. Az egrest a cukorral és 4 evőkanál vízzel forrald fel, majd alacsony lángon további 10 percig főzd puhára. Turmixold össze, add hozzá a tejszínt és a szörpöt, aztán mehet a fagyasztóba.
Körte és gyömbér sorbet: 50dkg érett körte, 1 citrom/lime, 12dkg kristálycukor, 2 evőkanál gyömbérszirup, 2 darab cukros szirupban eltett gyömbérdarab (ha ezek nincsenek, akkor friss, kicsi gyömbérdarab belereszelve is megteszi).. Ha a körte kemény, akkor a felszeletelt körtét szórd meg cukorral, hagyd állni 10 percig, majd 2dl vízben főzd 10 percig kicsit puhává. aztán az összes alapanyaggal turmixold össze és fagyaszthatod is.
Banánsorbet: 5 érett banán, 1dl víz, 10dkg cukor. Turmixgépben pépesre keverve fagyasztható is.
SÁRGA
Rebarbara sorbet vaníliával: 75dkg rebarbara, 3 evőkanál barnacukor, 1 vanília kikapart belseje/fél rúd kávéőrlőben összedarálva. A rebarbarát a cukorral és 2dl vízzel főzd puhára a vaníliával együtt. Turmixold össze és fagyaszd le.
Sárgabarack sorbet: 50dkg sárgabarack, 15 dkg cukor, 2dl víz. Ha nincs szezonja, akkor barackbefőtt is megfelel. Turmixolj össze mindent és fagyaszd le.
Őszibarack/nektarin sorbet: 1kg őszibarack, 10 dkg cukor. Turmixolás után azonnal fagyaszthatod.
Sárgadinnye sorbet: 1 közepes sárga/zöld dinnye, 10dkg cukor. Csak turmixolni kell és mehet a mélyhűtőbe.
Grapefruit sorbet: 4 nagy grapefruit, 25 dkg cukor. Facsard ki a gyümölcsök levét, ha marad piros rostja, azt is tedd bele, és reszelj egy keveset a megmosott héjából is. Cukorral összekeverve fagyasztható is.
Mangósorbet: 1 kg mangó, 15 dkg cukor. Ha puha, érett a mangó, akkor turmixold össze 1 dl vízzel és cukorral. Ha kemény, 10 percig főzd puhára.
Eper-és mangó sorbet: 2 mangó, 30dkg eper, 1 citrom leve, 15-20dkg cukor. Turmixgépbe téve pépessé keverd, aztán tedd a mélyhűtőbe.
Narancssorbet kandírozott narancsdarabokkal: 5 lédús narancs, 15dkg cukor, 2 evőkanál kandírozott narancshéj. Facsard ki a narancs levét, keverd hozzá a többi hozzávalót. fagyaszthatod is.
PINK
Epersorbet: 1kg eper, 20dkg cukor, 1/2 citrom leve. Turmixold össze, a citrom megőrzi az eper élénk színét.
Málnasorbet: 50dkg málna, 1 evőkanál citrom, 15 dkg cukor. Turmix és mélyhűtő.
PIROS
Meggysorbet: 50dkg meggy, 15dkg cukor. Turmix és mélyhűtő, detto..
Görögdinnye sorbet: egy nagyobb göröddinnye darab és cukor ízlés szerint. Turmix és fagyasztó.
Piros szőlő sorbet: 1kg szőlő, 10dkg cukor. Turmixolás után szűrd át a magoktól.
LILA
Fekete ribizli joghurttal: 50 dkg feketeribizli, 3dl joghurt, 10-15dkg cukor. Turmix, fagyasztó.
Áfonya sorbet: 50dkg áfonya, 3dl joghurt, 10-15dkg cukor. Turmixolás és fagyasztás.
Szeder sorbet: 50dkg szeder, 15dkg méz. Turmix aztán fagyasztó.
Szilvasorbet: 60dkg szilva, 15dkg cukor. Turmix, ha túl sűrű, adj hozzá 1dl vizet.
ZÖLD
Zöldalma sorbet: 8-10 zöldalma, 15dkg cukor. Az almát megmosva, héjával együtt turmixold pépessé, majd add hozzá a cukrot. Ha túl sűrű tegyél hozzá alig 1dl vizet.
Kivisorbet: 1kg kivi, 15-20 dkg cukor. Összeturmixolva cukorral és kész is.
BARNA
Csoki sorbet: 5dl tejszín, 2dl tej, 1 tábla étcsoki, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor. A tejszínt a tejet a csokit a kakaóval forrald fel, tedd bele a cukrot, majd hűtsd le és mehet a fagyasztóba.
Karamell sorbet: 20 dkg cukor, 5dl tek, 2dl tejszín. A cukrot karamellizáld meg, majd öntsd bele a tejszínt és a tejet. Várd meg míg feloldódik, hűtsd le és fagyaszd.
Karamellás kávésorbet: 10 dkg cukor, 2 evőkanál kávé, 5dl tej, 2 dl tejszín. A cukrot karamellizáld meg, öntsd fel tejjel, tejszínnel és tedd bele a kávét. Lehűtve fagyaszthatod.
2010.08.06. 13:05
Esőnap
Semmi különös, csak néhány pillanatkép: Tamara Panama kalapban, Iván lebarnulva Gershwint hallgat az asztalon improvizált ágyban, egyik képen háttérben Tibivel :-)
2010.08.06. 07:54
tuti helyek: Sukoró: Katonai emlékmű-hely
Nyitok egy új rovatot, ahol (számomra) tuti helyekről írok, ajánlok,legyen az kirándulóhely vagy egy jó kávézó, üzlet, bármi...majd kiderül, hogy fog sikerülni, igyekszem képekkel és sztorikkal, leírásokkal színesíteni a beszámolókat :-)
Egyik kedvenc kirándulóhelyünk Pákozd-Sukoró közötti (Pákozdról Sukoró felé jobb oldalon a buszmegálló tövében kell lefordulni jobbra, a Katonai emlékműhöz (az 1848. szeptember 29-i győztes pákozd–sukorói csata emlékére). No de én nem az emlékműnél szoktam parkolni, hanem máshol: az alsó parkoló az Arborétumhoz vezet (ezt is érdemes megnézni, ha nyitva találjátok..miért kell egy Arborétumot bezárni????), a felső az emlékműhöz. Közötte van egy kis elágazás balra, na én ott szoktam leállni. Csak a a rossz, hogy most mindent térköveznek, aszfaltoznak, csupa felfordulás az egész...most szó szerint műhely hangulat van a kopácsolással, gépekkel- remélem, ha kész lesz megmarad a hangulata, mert elég erőteljesen belenyúltak a táj érintetlenségébe.
Szóval ez a hely remek csipkebogyó, akác, bodza, szeder lelőhely, nem beszélve az egyéb gyógynövényekről. Sok a kutyás, családos látogató, a turista. A sétautakon tornapálya is van,érdemes végigcsinálni a gyakorlatokat, le lehet sétálni a tóhoz, lehet találni erős szakaszokat, kisebb mezőkkel, szántófölddel, sok vaddal és jelenleg bitumenező teherautókkal, gépekkel...
tegnap voltunk itt, bodzát és szedret szedni (jó csipketermés lesz idén!!), sokat sétáltunk Edwarddal, az erdőben csináltunk fűágyat növényekből, azon feküdtünk, didiztek a gyerekek,majdnem sikerült a déli alvást is megoldani a földön, ezt be is szeretném vezetni, hogy ha elmegyünk kirándulni,akkor a déli alvás a természetben legyen...szerintem nagyon hangulatos, és élvezték is a gyerekek:Iván a levélzörgéstől, a fényjátékoktól 2 perc alatt bealudt, Tamara meg didizett, csak annyira élvezte a földön levést, hogy nem tudott elaludni...de majd próbálkozunk :-))
Tamara pillangókat kergetett, bodzát és szedret evett kétmarokra, és Edward is:-) merthogy ő is szereti a szedret, figyeli honnan szedem és ő is jön és a kis első fogacskáival óvatosan lecsipegeti a szederszemeket :-)))
(a hely megközelíthető az M7 autópálya, pákozdi pihenő helyétől is)
ja, és a képeket, ahol ketten vagyunk Ivánnal, azokat Tamara fotóművész készítette :-)
2010.08.05. 09:36
Napi szépség: paradicsomszósz a leégett bőrre
Idén már volt piros a hátunk, kezdődött Tibivel a szamócaszedésen, aztán Tamara és velem a strandon, kiszabadulva a szülőágyról. Iván jól bírja, lebarnult a feje, keze lába :-)
szóval, mint tudjuk a paradicsom remek antioxidáns, ami miatt nyugtatja a bőrt, magas karotin tartalma segíti a bőrt bebarnulni, és mivel jó vizes, ezért hidratálja is azt.
Ha hozzá keverünk olívaolajat, akkor tuti a hatás, mert az olíva táplálja,nyugtatja a bőrt.
és kész is a 'csodaszer', a paradicsomszósz :-) turmixold össze, fogyaszd nyári hűsítő italként, fűszerezve tedd a tésztádra, és esténként kend át vele a bőröd.
Kívül-belül 'szépen' tart, és ennél egyszerűbben nem lehet több legyet ütni egy csapásra :-)))
2010.08.05. 07:36
DIY: a csipke és a karperec
Szerintem minden nőnemű személynek van ilyen karperece, legalább egy.. de ha nincs, még vehet :-)
nekem van azért olyan kissé kopott, 'divatjamúlt' darabom is, amire ezt ki fogom próbálni. A csipkét megveheted anyagosnál, ilyen kis tételnek filléres ára lesz.
varrva, ragasztva,kinek mi a könnyebb...ú
de szerintem dögös :-)
2010.08.05. 00:17
A nap képe: lakókocsis élet: vállalod?
Imádom a lakókocsikat, bármilyen rozoga, kiszuperált lakókocsit elfogadnék, vennék, aztán kipingálnám, és élnék benne...óóhhh...
szentimentális vagyok? kicsit bolond? nembaj...így szeretnek :-)))
csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez egy qrva drága lakókocsi..de nem a típus a lényeg..
2010.08.04. 21:47
Kalapos őrjöngés
Ez amúgy egy reklám. Indíthatnék egy manufaktúra hazánkban rovatot, mert célom, hogy felfedezzem és megosszam Veletek a kézműves kuriózumokat.
De mégis itt és most inkább a Lányokról szól, a felszabadult vadmacskákról. A hanghatást szerintem nem nehéz odaképzelni :-))))
Na de hogy a mesterséggel is foglalkozzunk, íme itt a Kalapkészítés.
Kezdjük a kézi kalapkészítő mesterséggel. Ha Balmazújvárosban jártok, keressétek fel, vagy foglaljatok nála szállást, mert a díj belefoglalja a kalapkészítés bemutatását is.
Igazi különlegesség,minden igényt kielégítő kalapkészítés. Először a Tibinek készült kalap, aztán idén a Lányoknak is. Amolyan hippi, vad, betörhetetlen szabadságélményt ad annak, aki eljutott arra a szintre, hogy megpróbálkozik a kalappal. Mert arra bizony meg kell érni :-)
Elérhetőség:
http://www.vkbalmaz.c3.hu/varos/kultura/mihalko/text.htm
Mihalkó Gyula
4060 Balmazújváros
Szegfű sor 1/a.
Tel: (06-52) 377-336
E-mail: mihalkgy@freemail.hu
2010.08.04. 20:31
türkiszimádat lakásban
Indítok egy blogcsemegét, ahol ajánlok Nektek érdekes blogokat.
csemegézzetek!!
www.houseofturquoise.com
2010.08.04. 19:48
DIY: a kötött váza
Nem kell sokat magyarázni, igen egyszerű elkészíteni az új, dögös vázát. csak a forma és az anyagszín számít.
ne dobd ki régi vázádat, hanem próbáld ki ezt!
2010.08.04. 18:44
A tökéletesen erotikus szilvatorta
Számomra a tökéletes szilvatorta szottyos, de nem ázott, összetett ízvilágú, de jó szilvás, és persze forró :-)
sokfélét próbáltam már, de ez a verhetetlen!!!!!
Kötelező kipróbálni!!!!!!!!!!!
ja, és hogy mitől erotikus? próbáld ki és megtudod :-))
Az erotikus szilvatorta:
600 g érett szilva
A rázott tésztához: 125g búzaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor, 1 tojás, 10dkg túró, 1dl olaj, 1dl tejszín
A formához: 20 dkg őrölt mandula
A bevonathoz: 1dl tejszín, 1 tojás, 2 evőkanál őrölt mandula, 1 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor
A szilvát megmosva vágd félbe, magozd ki. A tésztához a lisztet sütőporral, cukorral, tojással, túróval olajjal és tejszínnel egy jól zárható műanyag dobozba öntsd össze. Zárd le és 20-30 másodpercig erősen rázogasd, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Kézi keverővel aztán keverd át egy kicsit, hogy a szélén se maradjon alapanyag.
Egy 28cm átmérőjű hullámos szélű tálat bélelj ki őrölt mandulával, majd öntsd bele és egyengesd el a tésztát. A félbevágott szilvákat belsejével felfelé pikkelyszerűen tedd rá, minél sűrűbben.
Közben a bevonathoz a tejszínt, tojást, mandulát, cukrot, darát, keverd össze és oszlasd el a szilvák tetejére.
Mehet be az egész az előmelegített sütőbe 180 fokon, 25 percre. Hagyd hűlni kicsit, aztán lássatok neki :-))
2010.08.04. 08:45
Tandemszoptatás
Mindkét gyerekem szopizik. Természetesen Iván csak szopizik, viszont Tamara is 'csakdidi'-t kér.
Tamara nemsoká 2,5 éves. Eddig is sokat didizett (mert mi így hívjuk), de miután terhes lettem (utálom ezt a szót, de ez jut leghamarabb az eszembe), azt mondták a dokik, ááá, úgyis leszokik, mert:
- hormonálisan változik a tej íze,és azt már nem szeretik a gyerekek
- elapad a terhesség alatt
- sokan le is szoktatják
- szüléskor a kórházi lét alatt leszokik
- szülés után a kicsihez igazodik a tej,és az íze megint megváltozik, akkor már nem fogja akarni
(a képen Tamara épp végzett...bocs a 'megoldásért, ez olt a leggyorsabb, mert közben mennem kell szoptatni..)
Nos, mindezek Tamarát egyáltalán nem zavarták. A vajúdás alatt otthon, majd a kórházban is rendszeresen didizett...az más téma, hogy az ún. baba-mama barát kórházban képtelenség volt megoldani a 2 gyerek együtt szopizik kérdést....
Aztán következett a nehezebb feladat:hazaengedtek a kórházból. Minden idillikus volt, álomszerű, meseszerű. aztán befeküdtünk az ágyba...Iván didizett...és jött Tamara... ami nem lett volna baj, ha nem 5 percenként akart volna didizni. Úgy habzsolta friss, bőséges tejállományt,hogy 1-2óra alatt ki is merítette a 'lehetőségeit'. csak néztünk nagyokat....
Na,ilyenkor mi van? Az első héten komolyan mondom, 3szor annyit didizett,mint Iván. és elkezdődött a 'csakdidi' korszak...őrület. nagy összeveszések, hogy legalább egy kis reggeli-ebéd-vacsora,és aztán didi. értem én,meleg van,nyár van, de egy kicsit csak kellene enni.. hozzáteszem, nem tűnt éhező gyereknek, kikerekedett, bőre kisimult..
Eltelt egy hónap. szinte mindenki mondta, szoktassam le Tamarát. de én nem akartam. ugyanis annak a bizonyos testvéri féltékenységnek a nyomát sem láttam,pedig nagyon fürkésztem a tekintetét. együtt aludtunk, együtt fürödtünk, és hát együtt ettünk. úgy éreztem, ha most drasztikusan elhatárolom a diditől, akkor csak azt fogja föl, hogy Ivánnak lehet, neki nem. rossz ez a 2 éveskor, ha kicsit nagyobb lenne, talán már megértené...
Tegnap voltunk gyerekorvosnál. megmérték Ivánt. habár mérés nélkül is jól látszódott, sokat nőtt-hízott. 3270g-al született, első hónapot betöltve 5000g-ra hízott...a fej és további körméretei egy 3 hónapos babának megfelelőek. megdicsértek, milyen gyönyörű, kicsattanós baba. a hosszát nem mérték, pedig a kórházban ráadott rövidnadrág a bokájáig ért, ez mostanra a térdénél áll...
nem lényeg a kiló,meg a centi. de valahogy megnyugodtam. tudok két gyereket szoptatni anélkül, hogy bármelyiknek hátránya származna belőle...
és ma már bízom magamban,bízom a gyerekeimben és a természetben. majd megoldjuk :-)))
így, én csak ajánlani tudom a tandemszoptatást, a gyerekek miatt és az anyai élmény miatt is :-) nagyon jó érzés amikor két kisember nagyokat kortyolva, elmerengve fekszik a testemen :-)))örök élmény,köszönöm nekik :-)
nekem olyan volt ezt megtapasztani,mint a mélybúvároknak a biztonságos kötelet elengedve a sötét mélybe süllyedni, és felfedezni egy ismeretlen világot :-)
csak bátran!!! :-)
2010.08.03. 22:53
Amikor nincs mit enni:fokhagymakrém
Amikor semmi nincs otthon, amikor nem akarsz nagy 'port' kavarni, amikor csak úgy ennél valamit, anélkül, hogy nagyon rákészülnél.
Próbáld ki a fokhagymakrémet, mi sem egyszerűbb ennél:-) egészséges, ízletes, és tudd, hogy a sült fokhagymának alig van 'ereje', finom krémesre sülve egész visszafogott fokhagymaíze van :-)
Fűszeres fokhagymakrém:
4-6 fej fokhagyma, friss zöldfűszerek, mint kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, olívaolaj, tengeri só.
A fej fokhagymát fejezd le (vágd le a felső 1/3-át), tedd tepsibe, tűzz /morzsolj bele frissfűszereket, szórd meg tengeri sóval és locsold meg olívaolajjal. A sütőben süsd teljesen puhára (40-60 perc). Kenyérre, pirítósra kenve isteni és gyors vacsora :-)
2010.08.03. 17:07
Texasban nyaraltam :-)
A magyar Texas szerintem Hajdúböszörmény. És mi most Texasban nyaraltunk. Mert a rossz idő ellen hazaköltöztünk Hajdúböszörménybe :-)
Hajdúböszörmény a Hajdúság fővárosa. Mezőváros, a Hortobágyi puszta szélén.
Aki igazán 'egzotikus', vad, amolyan texasi fílingre vágyik, az látogasson el a Hortobágy mellett Hajdúböszörménybe is.
Csak annyit mondok, traktorhúzó verseny. tesco a kukoricásba építve. lovasszekér. határban legelésző tehenek, birkák, lovak. lassú vezetés. utcán lányok után fütyülős fiatalok. piac. kombájn minden felé. a helynek megfelelő zene a helyi rádióban. szénás szekér. széna-szalma illat mindenfelé.
és ez annyira jó. mikor itt laktam nem is láttam ezt annyira jónak. vissza-hazatérve már kuriózum, legendás nosztalgiás...
a kedves (de bicska a zsebben) cigányok,akik meglátva Ivánt a karomon aludva, körbeállva dicsérik, ámulják, milyen aranyos kisgyerek. akik beszólnak Tamarának, hűűű,milyen dögös kiscsaj....hát még az anyja :-)... ezek másoknak degradáló is lehetne, de én már rég hallottam ezt.
a dunántúli, kissé- ne haragudjatok meg kedves Dunántúliak- savanyú, unalmas, amolyan szenvedélyességtől mentes temperamentuma után, errefelé ösztönös, vadas, természetközelibb hozzáállása közelebb áll hozzám. az emberek nyitottabbak, vendégszeretőbbek, már-már 'tukmálósak' (már-már hiányzik:-) ), és ösztönösebbek. szerintem.
nincs nekem semmi bajom a 'Dunántúliakkal', sok más előnyük van a Kelet-Magyarországiakkal szemben, de mégis jól esik egy kis lazulás. jó látni mezítláb sétáló fiatalokat,férfit karján ülő gyerekkel (nincs is férfiatlanabb dolog annál,ha egy férfi babakocsit tologat az utcán...egy férfi fogja meg a gyerekét, és vigye...), kócos, pucér gyerekeket az utcán (no, ezek Tamara és Deva)...itt még esznek az emberek 5 gombócos fagyit (ezek meg mi vagyunk, Tesóm meg én :-))) ) és a görögdinnyét is csak 4, max 6 részre vágva fogyasztják...
szóval ezek vagyunk mi, hibáinkkal, lemaradásainkkal, és élettel teliségünkkel. remélem meg is marad ez...
a Hortobágy, a Hajdúság vadsága lenyűgöző. a táj, a 'kietlen' táj,ahol MINDEN van, a bőség, a vendégszeretet. most a negatívumokat hanyagolom :-))) a végeláthatatlan puszta, a természeti erők ereje itt mutatkozik meg igazán. Ajánlom mindenkinek ennek a tájnak és lakosainak a megismerését :-))
és a legjobb mondat, amit hallottam:
2 fiatal (20, +-2év) beszélget:
-el kéne költözni innen. fel kéne menni Pestre..
- minek????? hisz nincs is ott semmi...
és milyen igaz...