Jöhet minden, ami jeges. A fagyikészítés azonban elég macerás, főleg, ha egyszerre többféle fagyit szeretnék. Mivel nincs fagyigépem, a végeredmény mindig sorbetközeli :-) kivéve, ha nem egy doboz mascarponét használok el egy adag fagyihoz, mert akkor nem tud más lenni, csak tökéletesen krémes :-))))))

ellenben a sorbet könnyen elkészíthető, könnyedebb ízvilágú és rengeteg lehetőséget rejt akkor, ha az ember ráveszi magát a 'fagyikészítésre'. amúgy is, ha visszagondolok, nagymamám fagyijai az isteni vaníliafagyin kívül inkább sorbetek voltak, mint a mai értelemben vett fagyik :-))

összeszedtem hát szín szerint a sorbetben rejlő lehetőségeket, kérlek titeket, ha van kiegészítő ötletetek, írjátok meg, csak hogy bővüljön a repertoár :-)

nos, kezdhetjük? :-)

Az alap sorbet cukor, víz és valami, vagy cukor és gyümölcsturmix/lé. alaprecepteket írok, ezeket lehet kombinálni, ezektől eltérni, továbbfejleszteni :-) fagyasztásközben kevergesd fél óránként, hogy kásásodjon(én csak kőkeményre fagyasztom, aztán szobahőmérsékleten hagyom egy 15percig, és elkezdem levakarni az olvadtam részeket. ha nagyon szépet akarsz, akkor ilyenkor habverővel is nekieshetsz, kására keverve már fagyikanállal is szervírozhatod). Ha lágyabb ízt szeretnél, akkor a gyümölcsöket a cukorral főzd 10 percig, így nem lesz annyira svanyú/kás az összhatás. Vagy használj befőttet, de az azért már nem az igazi...

FEHÉR

Citromsorbet: 6 lédús citrom, 10dkg kristálycukor. 3,5dl vízbe keverd a lereszelt citromhéjjal és cukorral. 3 percig lobogva forrald, hagyd kihűlni, majd tedd bele a citromlevet. -kiegészítheted lime-mal is, az izgalmasabb íz kedvelőinek-

Pezsgősorbet: 2dl Hungaria Extra Dry pezsgő, 2 citrom/lime leve, 1 sárga grapefruit leve, 10-15 dkg cukor, 2dl víz. Öntsd össze az alapanyagokat és fagyaszthatod is.

Kókusz sorbet: 5dl kókusztej, 2dl sűrített tej. Forráspontig melegítsd a tejet a kókusztejjel, hagyd kihűlni és mehet a mélyhűtőbe.

Ananászsorbet: 1 ananász, 15dkg cukor, 1dl víz. Turmixold össze az alapanyagokat és tedd mélyhűtőbe. Friss ananász helyett használhatsz befőttet is, akkor kevesebb cukor kell, a víz helyett pedig felhasználhatod a levét is.

Egres és bodzavirág sorbet: 30dkg egres, 3 evőkanál cukor, 3dl tejszín, 4 evőkanál bodzavirágszörp. Az egrest a cukorral és 4 evőkanál vízzel forrald fel, majd alacsony lángon további 10 percig főzd puhára. Turmixold össze, add hozzá a tejszínt és a szörpöt, aztán mehet a fagyasztóba.

Körte és gyömbér sorbet: 50dkg érett körte, 1 citrom/lime, 12dkg kristálycukor, 2 evőkanál gyömbérszirup, 2 darab cukros szirupban eltett gyömbérdarab (ha ezek nincsenek, akkor friss, kicsi gyömbérdarab belereszelve is megteszi).. Ha a körte kemény, akkor a felszeletelt körtét szórd meg cukorral, hagyd állni 10 percig, majd 2dl vízben főzd 10 percig kicsit puhává. aztán az összes alapanyaggal turmixold össze és fagyaszthatod is.

Banánsorbet: 5 érett banán, 1dl víz, 10dkg cukor. Turmixgépben pépesre keverve fagyasztható is. 

SÁRGA

Rebarbara sorbet vaníliával: 75dkg rebarbara, 3 evőkanál barnacukor, 1 vanília kikapart belseje/fél rúd kávéőrlőben összedarálva. A rebarbarát a cukorral és 2dl vízzel főzd puhára a vaníliával együtt. Turmixold össze és fagyaszd le.

Sárgabarack sorbet: 50dkg sárgabarack, 15 dkg cukor, 2dl víz. Ha nincs szezonja, akkor barackbefőtt is megfelel. Turmixolj össze mindent és fagyaszd le.

Őszibarack/nektarin sorbet: 1kg őszibarack, 10 dkg cukor. Turmixolás után azonnal fagyaszthatod.

Sárgadinnye sorbet: 1 közepes sárga/zöld dinnye, 10dkg cukor. Csak turmixolni kell és mehet a mélyhűtőbe.

Grapefruit sorbet: 4 nagy grapefruit, 25 dkg cukor. Facsard ki a gyümölcsök levét, ha marad piros rostja, azt is tedd bele, és reszelj egy keveset a megmosott héjából is. Cukorral összekeverve fagyasztható is. 

Mangósorbet: 1 kg mangó, 15 dkg cukor. Ha puha, érett a mangó, akkor turmixold össze 1 dl vízzel és  cukorral. Ha kemény, 10 percig főzd puhára.

Eper-és mangó sorbet: 2 mangó, 30dkg eper, 1 citrom leve, 15-20dkg cukor. Turmixgépbe téve pépessé keverd, aztán tedd a mélyhűtőbe.

Narancssorbet kandírozott narancsdarabokkal:  5 lédús narancs, 15dkg cukor, 2 evőkanál kandírozott narancshéj. Facsard ki a narancs levét, keverd hozzá a többi hozzávalót. fagyaszthatod is. 

PINK

Epersorbet: 1kg eper, 20dkg cukor, 1/2 citrom leve. Turmixold össze, a citrom megőrzi az eper élénk színét. 

Málnasorbet: 50dkg málna, 1 evőkanál citrom, 15 dkg cukor. Turmix és mélyhűtő. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIROS

Meggysorbet: 50dkg meggy, 15dkg cukor. Turmix és mélyhűtő, detto..

Görögdinnye sorbet: egy nagyobb göröddinnye darab és cukor ízlés szerint. Turmix és fagyasztó.

Piros szőlő sorbet: 1kg szőlő, 10dkg cukor. Turmixolás után szűrd át a magoktól. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 LILA


Fekete ribizli joghurttal: 50 dkg feketeribizli, 3dl joghurt, 10-15dkg cukor. Turmix, fagyasztó.

Áfonya sorbet: 50dkg áfonya, 3dl joghurt, 10-15dkg cukor. Turmixolás és fagyasztás.

Szeder sorbet: 50dkg szeder, 15dkg méz. Turmix aztán fagyasztó.

Szilvasorbet: 60dkg szilva, 15dkg cukor. Turmix, ha túl sűrű, adj hozzá 1dl vizet.


ZÖLD

Zöldalma sorbet: 8-10 zöldalma, 15dkg cukor. Az almát megmosva, héjával együtt turmixold pépessé, majd add hozzá a cukrot. Ha túl sűrű tegyél hozzá alig 1dl vizet. 

Kivisorbet: 1kg kivi, 15-20 dkg cukor. Összeturmixolva cukorral és kész is. 

 

 

 

 BARNA

Csoki sorbet: 5dl tejszín, 2dl tej, 1 tábla étcsoki, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor. A tejszínt a tejet a csokit a kakaóval forrald fel, tedd bele a cukrot, majd hűtsd le és mehet a fagyasztóba.

Karamell sorbet: 20 dkg cukor, 5dl tek, 2dl tejszín. A cukrot karamellizáld meg, majd öntsd bele a tejszínt és a tejet. Várd meg míg feloldódik, hűtsd le és fagyaszd.

Karamellás kávésorbet: 10 dkg cukor, 2 evőkanál kávé, 5dl tej, 2 dl tejszín. A cukrot karamellizáld meg, öntsd fel tejjel, tejszínnel és tedd bele a kávét. Lehűtve fagyaszthatod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr482204005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása