2013.10.11. 11:04
Napi menü csalánnal
Nekem a tavasz és az ősz a csalán időszaka. Frissen, nyersen, párolva, teának, turmixnak, ételdúsítónak.
A FRISSesség számomra az egyik legnagyobb luxus. 10 óra körül kimegyek a kertbe, fel-leszedem a szükséges alapanyagokat, zöldségeket, letakarítom, és délre kész is az ebéd. Abszolút friss, bio, mennyei. Teljesen más íz és energia árad ezekből az ételekből, mintha a hűtőben, a boltban állt volna napokig...Nekem a luxus gasztro kategóriához ez is hozzátartozik..
Nálunk nem jön be a csalán magában. Ettől a családom jobban szeret finomakat enni. Így igyekszem elrejteni, mindenbe, kicsit, rendszeresen.
A tegnapi menünkbe igazán dúsan sikerült ezt megvalósítani :-)
Brokkolikrémleves csalánnal:
1 nagy fej brokkoli, torzsájával, 1 közepes krumpli, 3 gerezd fokhagyma, kanál vaj, só, rozmaring vagy kakukkfű, 3 nagy szál csalán levelei, betűtészta, sajt.
Az én krémleveseim alapja mindig ez: forró sós vízbe dobod a krumplit és a brokkoli torzsáját. 5 perc után mehet bele a brokkoli virág és a kakukkfű vagy a rozmaring. Kb 5 perc után kész is. Leveszem a tűzről, beleteszem a sót, fokhagymát, és a kanál vajat. Jól összekeverem. A csalán leveleket nagyon apróra vágom. Beleteszem a még forró, de nem fővő levesbe. Jöhet a turmixolás, vagy botmixer. A gyerekek betűtésztával szeretik, ezt külön főzöm, és tálalás előtt adom hozzá. Mi sajtot is reszelünk rá :-)
Mángoldos, csalános gnocchi:
1 kg főzni való krumpli, 1 tojás, fokhagyma, só, bors, liszt kb 20dkg, vaj, csokor petrezselyem, 3-5 nagy levél mángold, 3-5 nagy szár csalán levele, sajt.
A forrásban lévő sós vízbe teszem a héjas krumplit (ha nincs időm, meghámozva, apróra vágva főzöm), és puhára főzöm. Amikor kész leszűröm, meghámozom és összetöröm krémesre. Hagyom kihűlni (fontos, mert a meleg, nedves krumpli sokkal több lisztet vesz fel). Addig összeaprítom a csalánt és a mángoldot nagyon apróra. Mehet bele, aztán a tojás, fűszerek és a liszt, kb annyi, hogy ne ragadjon, de még puha legyen a tészta. Itt kell egy kicsit gyúrogatni, kb 5-10 perc...
Sós vízen felteszek forrni. A cipót négyfelé osztom, és ujjnyi vastag hengert formázok belőle, késsel felvágom 3-5 cm hosszúra. Villával lelapítgatom őket. Közben serpenyőben vajat melegítek. A forró vízbe adagonként beledobálom, 2 perc alatt készre főzöm a kis nudlikat, és azok leszűrve mehetnek a forró vajba. Így készítem el kb a felét, ekkorra tele a serpenyő. felaprítom a petrezselymet és rádobom a forró gnocchikra. Tálalom, és sütöm a következő adagot. Én szeretem, ha egy kicsit megpirul a külseje itt ott, ez egyedi :-)
Reszelt jó minőségű sajttal imádjuk a tetején :-)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.