jszcst 2010.05.16. 18:04

Pissaladiere

 igazi ítéletidő van, orkánerejű szél, eső, egyszóval bent rekedtünk a lakásba, és még Tibi is a megfázás szélén... rendelt is vmi jó hagymásat, és eszembe jutott a kedvenc francia szakácskönyvemből a Pissaladiere receptje.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez egy nagyon intenzív ízű hagymás-szardellás olajbogyós lepény-pizzaféle.

Viszonylag hosszú időt vesz igénybe, de megéri, és közben azért sok más dolgot is lehet csinálni..

 

Pissaladiere:

előkészítés: 1óra + 1,5 óra a tészta keléséhez

főzési idő: 1,5 óra

  • 6 ek olivaolaj és egy kicsi a kenéshez 
  • 25g vaj 
  • egy csokor kakukkfű
  • 1,75kg vöröshagyma nagyon vékony szeletekre vágva
  • só, bors
  • 15g szárított élesztő (én frissel csináltam fél csomaggal)
  • 120ml langyos tej
  • 1 kk kristálycukor
  • 250g kenyérliszt
  • 12 szardella (én konzervet használtam)
  • fekete olajbogyó (nekem zöld volt itthon)

Szeleteljük vékonyra a hagymát (ez elég sok ideig tart), és 2 ek olívaolajon és vajon pirítsuk meg a kakukkfű leveleit, majd tegyük bele a vöröshagymát is, és lassú tűzön kb 1 óráig főzzük, néha megkeverve. a hagymának karamellizálódnia kell, nem pedig megbarnulnia!

Keverjük össze az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral, meleg helyen 10 percig hagyjuk állni, míg habos nem lesz. Tegyük a lisztet, a sót élesztős vizet és a 4 evőkanál olívaolajat egy nagy tálba és gyúrjunk belőle lágy, sima tésztát. Olajjal kikent tálba tegyük  az olajjal bekent tésztát, és hagyjuk meleg helyen 1 órát pihenni, addigra kétszeresére nő a tészta.

Egy sütőlapot kenjünk meg olajjal, a tésztát gyúrjuk át, hogy a levegő kimenjen belőle. enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 25*35 sm nagyságúra, tegyük a sütőlapra, kenjük be olajjal és szórjuk rá a hagymát, tegyük a tetejére rácsos mintázatban a negyedekre vágott szardellákat. az olajbogyókat pedig a szardellarács négyzeteibe tegyük (nem kell ennyire szigorúan betartani :-) )

Az egészre szórjunk még friss kakukkfüvet és 30 percig meleg helyen pihentessük. Addig a sütőt melegítsük 220 C fokra majd süssük a lepényt 20-25 percig. Melegen a legjobb!

én most járok a hagymás feltét hűlésénél, úgyhogy nekem kell még kb. 1 óra 15 perc  :-)

Addigra Tibi is felkel, mert közben elaludt a nagy várakozásban:-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr102007742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása