Ez volt a tegnapi menüsor gyöngyszeme :-) Tegnap ugyanis a szüleim és tesómék látogattak el hozzánk. Sokáig nem tudtam, mit kellene főzni. Egyszerű, de laktató legyen, klasszikus, de mégis Pé-s (az én lennék családi berkeken belül. p, mint...), és mindenki ízlésének megfeleljen Panni balettos edzéstervétől Apa kétkedéséig bezárólag. Nem beszélve a gyerekekről :-)

Szóval az erdei gombák nagy kedvenceim, aktualitása is van, úgyhogy adott volt, mint fix összetevő. A piacon volt egy nénikénél csicsóka, fel is vásároltam a puszta egy kilóját. 

A recept abszolút saját találmány, habár a koncepció kísértetiesen hasonlít Panni zellerkrémlevesére, csak más összetevőkkel.

Pálinkás csicsókakrémleves szalonnával tűzdelt erdei gombákkal: /6 főre/

kb 1kg csicsóka (meghámozva úgyis kevesebb lesz), 1db zeller, 3 fej közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 zeller, 1 ek házi pálinka, só, bors, 1-1,5 dl tejszín, húsos szalonna (15dkg), 1 liter vegyes erdei gomba, 3 fej őzlábgomba, 5dkg vaj és olívaolaj. 

A vaj és olívaolaj keverékén dinszteld meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tedd bele a felkockázott zellert és petrezselymet/fehérrépát. Kb 5 perc után add hozzá a csicsókát felaprítva, és süsd 5 percig. Ekkor add hozzá az őzlábgombákat és a fokhagymát. Mehet bele a só, bors. 5 perc után öntsd bele a pálinkát, és öntsd fel kb 1,5liter vízzel. Jó 40 perc, és puha lesz minden, jöhet a botmixer, és ha már krémes, mehet bele a tejszín. Az ezen a ponton történő kóstolással véglegesre ízesítheted. A szalonnát vágd vékony hosszú csíkokra, pirítsd meg, majdnem készre (roppanós legyen). Vedd ki a szalonnacsíkokat, és a zsírjába tedd bele a nagyobb darabokra vágott gombákat. Magas lángon pirítsd meg, sózd borsozd a vége felé. Tedd vissza a szalonnacsíkokat, és rövid ideig süsd össze őket. A leves tetejére kanalazz a szalonnás gombából, amolyan levesbetétnek :-) 

ne tévesszen meg a pálinka, ez a mennyiség gyorsan elillan, de olyan őszi, sejtelmes, mély, testes ízt ad a gombáknak és a tejszínnek, hogy igazi erőteljes-férfias 'megjelenése' lesz tőle. 

Meglepően finom, még a gyerekek és férfiak körében is!

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr792359470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása