jszcst 2010.08.22. 21:23

A Nap ereje

 Napozni márpedig kell. Pontosabban tudni kell. Mivel a 'természet gyermekének' tartom magam, ezért én imádok a napon lenni, szeretem a meleget (a hideget, szelet, havat, esőt, ködöt egyaránt), és érzem, sokkal jobban vagyok, ha Napban gazdag volt a napom. Mert a Nap feltölt, energiát ad, egészséges és még barnulni is lehet (nem kötelező). 

Ma elcsaltam Tibit a strandra. Ő nem szeret a Napon lenni, főleg nem nyomorogni a strandon. Megértem. Ő kos. Tehát tűz jegyű- egy kis kitérő, és folytatom :-) - lételeme a Nap, a tűz. Csak néhány órát töltöttünk kint, és máris jobb volt. Már ne is haragudj Tibi, de tényleg. A szemed, a tekinteted felfrissült, lebarnult a fejed (jó, ok, kicsit piros lett a vállad, de így jár az, aki augusztusba megy ki 3.-jára a napra), tisztára látszott rajtad, energetikailag, vagy mondjuk úgy vérkeringésileg felfrissültél. Milyen kevés kell...

Szóval:

"Akinek aktivitáshiánya van, nehezen kezd el tevékenykedni, túlzottan földhözragadt vagy szétfolyik a dolgaiban, azoknak javasolt a tűz elem felvétele, például napfürdőzés által.
A tobozmirigynek nagyon nagy szüksége van a napfényre. Ha kevés a napfény, nem tud jól működni, viszont a tobozmirigy működésétől nagyban függ az ember lelkiállapota.
A tűz elemhez tartozik a szeretet hője, mely minden betegségre gyógyítóan hat!"
Írta Váradi Tibor. 
 

Mennyire modernkori betegség a bőrrák? Csak az UV sugárzással lenne összefüggésben? 100 évvel ezelőtt egyáltalán nem volt? Nem inkább az a legfőbb probléma, hogy nincs fénykultúránk? Elvesztettük? Talán szoktatni kellene a bőrt kora tavasztól a Naphoz (mindenféle fényvédők nélkül), és nem szoliban égni egész évben, vagy a 2 hetes horvátországi nyaraláson csokira sülni egész nap a tűző napon.. Ha a bőr hozzászokik a sugárzáshoz, mint ahogy az állatvilág, vagy sok értelmes ember, akkor kicsit ellenállóbb lesz a bőrbetegségek ellen...Ha tudjuk, hogy a déli erős sugárzásban árnyékban a helyünk, ha márciustól kint lennénk a természetben, akkor talán fényvédős napozók sem kellenének. Már 25 faktornál kezdődnek a naptejek, mintha a gyártók is a nap-sugárzás fóbiára hajtanának..a Nap félelmetes, gonosz! gyere be a naptól, használj 59-es naptejet!

Milyen káros is a naptej...Minél magasabb fényvédő faktorral rendelkezik egy naptej, annál jobban akadályozza a napsugarak bőrbe és bőr alá jutását, ezért a felszíni rétegeket fogja sokkal erősebben érni a Nap ereje. A következmény: a bőrrák kockázatának növekedése. A szervezet nem véletlenül jelzi „leégéssel”, ha túl sok a Napból!

És milyen károsak a 'műfények'. A fényszmog egyes kutatók szerint legalább olyan káros, mint az elektroszmog, mégsem hallunk róla...A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, ugyanakkor megzavarja a tobozmirigy működését. Ennek hatására az idegesség, agresszivitás és fáradtság egyaránt jelentkezik a mesterséges világítás használatakor. Ez az állandó stresszhatás viszont megbetegíthet bennünket.
A mesterséges fény megbetegítő hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. Sajnos a mai iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényt 'kevernek ki' fehérré. Ez azt jelenti, hogy a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik a neonfényből. E hiány pedig kifejezetten káros hatású. A különböző fényterápiák (erről majd később) segítséget és majdnem megoldást nyújtanak az ezen okból kialakult betegségekre, igen jó eredményekkel kecsegtetnek bennünket. Mégis, ha az igazi gyógyírt szeretném megfogalmazni, akkor az a 'VISSZA A TERMÉSZETHEZ' lenne. Menj ki a természetbe (erdő, mező, rét, víz), ás tölts el minél gyakrabban minél több időt. Felszabadultan, kisimultan térhetsz vissza a mókuskerékbe, egészen addig, míg fel nem adod ezt az ÉRTELMETLENÜL rohanó életet. Mert nem a rohanással van a baj, hanem az értelmetlen zizegéssel. Amikor beérek Budapest határába, mintha egy óriása méhkasba érkeznék. Nyüzsögnek az emberek, tolonganak, türelmetlenek, ingerültek, kimerültek, valódi érzelmektől mentesek. Nem látok szerelmes embert, nem látok a gyermekével szembenéző embert... Annyira eltávolodtak a VALÓS élettől, hogy már nem is tudják mi az. csak hiányzik valami, eljárnak jógázni, teniszezni, szórakozni, különböző pótló tevékenységeket végeznek ahelyett, hogy kiülnének napozni kicsit .-)
 

És végül a napfürdőzés alapszabályai:

- A napfürdőzések előtt és után feltétlen mossuk le testünket, vagy vizes durva frottírtörülközővel dörzsöljük át. Az alapos dörzsölés vérbőséget okoz, így a méreganyagok könnyebben tudnak az izzadással távozni

- Ezután kenjük be magunkat vékonyan hidegen sajtolt mandulaolajjal (vagy más hidegen sajtolt olajjal). Az olaj növeli a bőr fényáteresztő képességét, így a mélyebb szövetek is részesülnek a Nap csodás hatásából. Az állati zsiradékból előállított kenőcsök és a szintetikus anyagok megrekesztik a fényt a bőr felületénél. 

- A napfürdő utáni bőrtisztítást is olajozással zárjuk

- A túlzott napozás kerülendő, mert ilyenkor a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok megégnek. Sok bőrrák és mirigyrák vezethető vissza a helytelen táplálkozással egybekötött mértéktelen napozásra.

- Mesterséges módon a Nap nem pótolható, mivel utánozhatatlan. A „műfények” általában az életerőt csökkentik, különösen a szolárium. Vannak gyógykezelésre alkalmas lámpák (kvarc, infra, bioptron), de ezek sem pótolhatják a Nap természetes fényét és melegét.

- Tavasztól őszig a déli órákat kerüljük. Ilyenkor legjobb reggel és délután tartózkodni a napon (10 óra előtt, illetve 16 óra után).

- A napfürdő során folyamatosan változtassunk testhelyzetet, hogy minden testfelületet egyaránt érjen a levegő és a napfény.

- A napfürdő öt perctől két óráig tarthat. Hosszabb napozás esetén félóránként mossuk le a testünket.

- A napfürdő előtt és azt követően se fogyasszunk nehéz ételeket. Teli hassal nem javasolt a napfürdő, várjuk meg, míg az ételek legalább a gyomorból kiürülnek (minimum két óra). A napon egyáltalán ne együnk és ne aludjunk.

- Magas láz és súlyos idegrendszeri problémák esetén a napozás ellenjavallt. Érdemes vigyázni magas vérnyomásban, nyirokrendszeri, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, illetve lábadozás idején.

- Teljes napfürdő esetén a fejet és a köldököt mindig fedjük le. Árnyékunkkal egy vonalba feküdjünk, lábbal a nap felé.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr322239679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása