Egyszer makrobiotikus voltam(erről majd később), egészen addig, míg meg nem ismertem Tibit, és el nem hívott a Nagymama palacsintázójába randira. Mit volt mit tenni, hát elmentem és jól éreztem magam. De ha visszaemlékszem még gimibe is odafigyeltem, sőt, akkor csak igazán! Az egészséges életmód már akkor érdekelt, már akkor 'prédikáltam' és szerettem :-)

Sok hasznos, érdekes összefüggésre jöttem rá a testem-lelkem és táplálékom között. Nem csupán a vitaminok megközelítésből, nem, nem ennyire szűk a 'látóköröm' :-)

A testnek és léleknek nyugalom kell. Nem zavarhatja meg holmi felszínes-zizegő-negatív energiájú étel, alapanyag. Mert felborul az egyensúly. Jin-Jang. Az ételekben is van, jól tudják ezt a japánok (makrobiotika egyik alapja). 

Mikor éreztem magam ételek tekintetében a legkiegyensúlyozottabbnak? Mikor a legkevesebb pénzünk volt. Mikor alig 20 ezer forintunk volt egész hónapra, 2 felnőtt, egy gyerek plusz Edward. Oszd be... Mikor heti egy hús alig volt (ez ma is így van), mikor zöldség-gabona-hüvelyes-tészta-gyümölcs váltotta egymást. Mikor barna rizs volt babbal, kevés zöldséggel. MIkor egy főétkezés volt, reggel este csak kevés 'harapnivaló'. De mindig volt-van itthon hajdina, köles, zab, barnarizs, bab, csicseriborsó, és idény zöldség. Mert a legjobb a testnek a lakókörnyezetedben megtermett étel és víz. Reggelire kása volt (rizs-zab-köles) vagy zöldséges rizs, ebédre vízben főtt zöldségleves, zöldség gabonával vagy tésztával, savanyú vízzel. Tiszta, egyszerű ételek. Nem zavaróak, nem okoznak feszültséget. Hetente egyszer azért csináltam sütit, zabpelyhes kekszet, tejberizst vagy tejbegrízt. Kevés fehérje jellemezte és jellemzi az étrendünket. Tej is heti 1,5l a piacról, kevés vaj, nagy ritkán tejföl. 

'A vajtól bűzlő európaiak' mondják a japánok..Tojás csak ha otthonról hoztam akkor van, mert nem veszek ismeretlen helyről. Így vagyok a hússal is. Annyi van, amennyi anyáéktól jön: egy tyúk, kevés mangalica havonta. Zöldségek közül télen a hagyma-krumpli-káposzta-répa-cékla, nyáron paradicsom-paprika-hagyma-cukkini-répa kerül előtérbe, alma mindig, a többi extra 'feltét'. Kenyér-kenyérlángos zabbal-hajdinával keverve.

Észrevettem, ha, amint eltérek ezektől a jótékony ételektől, 'megzavarodok'. Egy kis csoki, valamilyen kész keksz-édesség, túl sós-édes, messziről jött alapanyag, és máris borul az egész. Feszültté-ingerültté-türelmetlenné tesz a magas cukortartalmú étel, a nagyon sós, mert arra a szervezetem édes kívánásával reagál és fordítva. Több nap, mire visszaállok. Kimerülten, fáradtan kívánok valami 'igaz' ételt, ami feltölt. Talán a migréneseknek is el kellene gondolkodni, nincs-e valamiféle összefüggés az étkezésük és a fejfájás között. Mert nekem egy dobozos jégkrém, csoki, ropi, szörp elfogyasztása után olyan szintű fejfájás gyötör, hogy majd' felrobbanok. Úgy látszik, nekem ezek a határaim. Nem is értem, hogy bírják azok, akik reggelire kakaót-kávét péksütivel esznek, ebédre vmi rendelt félkész kaját tele cukorral-zsírral-sóval, ráiszak egy is ücsit, aztán kávé, aztán egy kis keksz, vacsira felvágott fehérkenyérrel. Nem akarok leszólni senkit, de én nem bírnám. Én inkább főzök. És olcsón friss-egészséges dolgokat veszek és készítek. Abból, ami van. 

Már rég nem vagyok makrobiotikus, vegyes étrenden élek, de sosem távolodtam el a makro alapelvétől. Valahogy nem engedhettem meg magamnak a nagy kilengést..Így van ez most is. A turbo csokitorta után natúr zöldséget és sok folyadékot kívánok :-) és ez így van jól :-))

Belinkeltem egy Hamvas Bélát, régen olvastam tőle, Tibi most talált néhányat a neten, jó volt az újratalálkozás élménye :-) hallgassátok meg, minden mondata kész bölcsesség :-)

Aztán jöhet a kinek mi a véleménye hozzászólás :-)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr982226766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fbb 2010.08.17. 12:23:47

Sziasztok! Nagyon elgondolkodtam már én is ezeken a dolgokon, főleg, hogy van Robi és kezdek kicsit félni előre...pedig nem kellene, vagy mégis? Igyekszem, bár én nem tudom megtenni azt, hogy nem nagyon főzök húst...tudod, Szabi nem nagyon bírna melózni...de neki sem ártana egy kis tisztulás. Majd kitalálok valamit! Puszi!

jszcst 2010.08.17. 13:22:45

szia!nem csak és elsősorban a hússal van a gond, hiszen mindent kell enni, és az étrendnek alkalmazkodnia kell az életmódhoz. Szabi sokat mozog, így jogos a 'követelése' a hús után :-)szerintem a rejtett hülyeségekkel van a legnagyobb gond, a stabilizátorok,tartósítók, színezők, ízfokozók világában...a cukrok, édesítők,egyebek..nehéz kikerülni őket...a gyerekek meg fokozottan érintettek. nem értik, nem tudják kivédeni, és sajnos a fő célpont mindig a gyerek...fogékonyak rá, és a legnagyobb támadási felület,amikor már maguk választanak..Tamaránál könnyebb volt amíg én etettem: a pépes kajákig ok volt minden. Aztán választott, megkérdeztük, és jöttek a hülyeségek. Ok,nem adsz mindent, de kikerülhetetlen az étrendből...ezért van az, hogy jövünk megyünk sokat a természetben, mert akkor az van amit ott van, az, amit viszünk...na de mindenkinél máshogy van, ki kell tapasztalni a saját élethelyzetedben működőképes verziót :-) sok puszi Nektek!!

Laertesz 2010.08.18. 00:53:21

Alapvetoen,a fo problema targyat velemenyem szerint az izek,szagok,szinvilagok(barmi ami erzekelheto) mesterkelten torteno,minden termeszetes,normalis hatart meghalado burjanzasa kepezi.

Alapveto pelda, a vilag leggazdagabb bohoc hamburgerezoje(ujabban kavezoja is):a zsemle edesebb a legautentikusabb amerika muffin-nal is,mig a sult krumpli(vesd ossze:massza ,formara kiontve) sossabb a holt tengernel.
Alapveto pelda 2. A mai cukraszdak 'krealmanyai',tobbssege szinten nem az alapveto.konvencionalis hozzavaloibol kapja az izvilagat,hanem a hozza adott szerektol.Ergo ,egy malna tortabban nem a malna az 'izvilag', hanem a hozza adott 'varazsporok'.

Ami a legrosszabb,hogy az ember izlelese teljes mertekben kepes 'akklimatizalodni'.Magyarul megmondva:hozza szokni a szarhoz.Normalis esetben a az erzekelesunknek dolgoznia kell,hogy a kapott informacio halmazt feldolgozza es velemenyt alkosson rola(nem veletlenul ismernek kepzett kostolok tobb szajmozdulatott,mint hancurpoziciot a Kama Sutra).Addig ezzek a tulfokozott aromak,izfokozok,olyan hatassal vannak az erzekszerveinre,mintha egy a vasarnapi svedmasszazsahoz hozaszokott uriholgyon atmenne egy traktor.(a masszor sem erezne szukseget a kep lattan a simogatas,csipkedes,paskolas,gyuras,lerazas sorrendnek).

Mindez azt eredmenyezi,hogy egy modern tarsadalom oszlopos tagja(es ebbe a diszkografiai csoportba egy 0-60 eves korig atlag magyar boszen beletartozik.)
,amennyiben egy egeszseges modon(pl.makrobiotikus etrend) vagy akar csak egy reform konyha(ez is erdekes,de majd maskor) alapjan elkeszitett etelt megkostol,egyszeruen nem erzi az izeket,sot mi tobb "behany tole.." mivel hozza van szokva az egyszeru, burjanzo erzektultengshez,amit egy harapassal megkapp es nem kell ezt a sok "furcsa zoldseg izet" meg "en olyat nem eszek"-et kerulgetnie a tanyeron.Aki,ebben ketelkedne nezzen meg EGYETLEN Jamie Olvier reszt,amiben megprobalja megreformalni Anglia etkezesi szokasait(csak egy pelda,kinti szakacsok tobbsege nem tud megkulonboztetni ket zoldsegfelet,meghamozasukrol pedig mar almuk sincs.) De sok ures tanyar latvanya sem fogadna senkit aki mondjuk a Blaha Lujza ter kornyeken csinalna egy Michelin csillagos ettermet.Es tobb malnaszorpot iszik egy atlag ember mint amennyi malnat megesz.Pedig mar a malnaszorp is az igenyesseg premium kategoriaja a szensavas uditoitalokhoz kepet.

Ugyanezz a trend,megfigyelheto a szexualis eletben is.Leanyzok rojak a fogyaszto tarsadalom utcait,akik ugy neznek ki mint egy ursiklo,olyan ajkakkal mintha egy menetet bokszoltak volna vegig Muhamed Alival egy ringben.Minden "szexisnek" tartott (szandekosan kerulom a noiesseg szot,az mar reg nem iranyelv mafelenk.) noi testresz termeszetellenssen tulhangsulyozva,mint egy mennyei szinkavalkadas husevovirag a Gobi sivatag kozepen.Es megis az aktus vagy olyan,mint egy feltorekvo nemet pornofilmes avantgarde probalkozasa, amiben minden folyik,minden lyukon,vagy a ferfi atgurul az agy egyik vegerol a masikra es kozben talakozik a partnerrel is.Ketto veglet es a skalan nem helyezkedik el semmi valos tartalmi fok.

Mindezt,csak azert hoztam fel mert mind ugyanazon mordenkori betegsegre vezetheto vissza,amely az elet minden agazataban kisse mashogy,de ugyanazon forma szerint tortenik.

Pedig hat nem a vaza formaja a fontos hanem a viz,amely kitolti...

jszcst 2010.08.19. 14:10:20

@Laertesz: jó érzés volt olvasni hasonló véleményt :-) azt hiszem nekem a legnagyobb gondot a rossz ételek miatti dekoncentráltság okoz. mert a végeredmény-az egészségkárosodás után- szerintem ez. pedig bármit is csinál-nemcsinál az ember, tiszta agy, tiszta gondolat, tisztánlátás szükséges. és ezt veszi el tőlünk ez a sok szenny..akár étel, akár tevékenység, akár tárgy. az igazi dolgokat már nem is látjuk, nem is csináljuk és nem is esszük..nehéz tartani magát és a családját, hogy ne menjen el túlságosan egyik irányba se..
süti beállítások módosítása