jszcst 2010.05.26. 12:30

Kölesfasírt

A gabonafasírtok sokaknak rémisztőnek tűnhetnek, pedig csak a fűszerezésen múlik minden. A fasírt alapja lehet köles, hajdina, vörös lencse és sárga borsó. Én minden esetben teszek bele puhára párolt zöldséget, mint brokkoli, spenót, zöldborsó.

Nagyon finomak, igazi nyári salátára való fasírtok, amelyek hűtőben, fagyasztóban is jól megállják a helyüket. Még a Nagymező utcán volt/van egy salátázó, ott szedtünk Tesómmal mindig egy nagy tál friss salátát, különböző öntetekkel, hozzá hideg zöldséges-gabonás fasírttal-golyóval. Gyorsan nagy adagot el lehet készíteni, amit aztán néhány perc alatt kisüthetünk.

Ma kölesfasírtot készítettem, mivel salátának való nem volt itthon, így egy hajdinás-zöldséges-babos egytálételhez tettem feltétnek.

Kölesfasírt:

2 bögre köles (kb. összesen 4dl), 2 fej vöröshagyma, 2 nagy gerezd fokhagyma, só, bors, 3-4 evőkanál szezámmag, 1 tojás, 2 bögre aprított zöldség (1fej párolt brokkoli, borsó vagy blansírozott spenót), zsemlemorzsa. Ebből jó sok lesz, kb. 40 db, de le is fagyaszthatod, vagy hűtőben másnap is kisütheted.

A kölest - egy csipet sóval- kétszer annyi vízben főzd puhára (amíg el nem fogy a víz alatta), és hagyd kihűlni (én este főztem meg a kölest és reggel sütöttem ki a fasírtokat). Kevés olívaolajon/vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Öntsd bele a kihűlt kölesbe, és tedd bele a tojást, a puhára párolt zöldségeket, és fűszerezd ízlés szerint. Miután jól összekeverted, add hozzá a szezámmagot, és annyi zsemlemorzsát, hogy puha, gyúrható állaga legyen (kb. 2/3-1 bögre= 1,5dl). Formázz apró golyókat, lapítsd el egy kicsit, hogy könnyebben átsüljenek, és forró olajban, de alacsony-közepes lángon süsd aranybarnára őket (kb. 4-5 perc)

Remekül illik salátához, szendvicsbe, kiránduláshoz, zöldséges-gabonás ételekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr572032637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása