Általában véve a hússal van problémám, de a legveszedelmesebb a pulykahús.
Hogy miért?
Mert a pulyka már régen is elég beteges állat volt..mindenféle nyavalyát elkapott, és csak minden 4. tojásból kikelt kispulyka éri meg a néhány hónapos kort.
A
pulyka remek állat lenne, ha nem nagyüzemben tartanák...csak hát a
háztáji pulykatartás igen macerás, és kb 2 évre van
szükség, hogy elérjék a megfelelő tömeget...az
élelmiszeriparnak erre nincs ideje.....
Az ősi parlagi tájfajták (bronzpulyka, feketepulyka) még mezőre járó életmódjuk folytán nagy mennyiségű rovart is fogyasztottak, alapvetően növényi táplálkozásuk mellett. Amit a nagyüzemi állattartásban felcserélték hallisztre, húslisztre, és egyszerű vágóhídról szerzett maradék 'húsra'.
A
mai pulykafajták már a 12. héttől levághatóak, tehát jóval
megrövidült a hízási-növekedési idő. Mitől? Azt már rég
tudjuk, hogy hormonálisan is beavatkoznak a növekedésbe
(növekedést serkentő hormonok), de a sok gyógyszer, antibiotikum
az állatok ellenálló-képességének javítására, egyáltalán
az életben maradáshoz, az sokkal rombolóbb hatású az emberi
szervezetre...
Készült egy tanulmány a berlini Frei Egyetem Baromfibetegségek tanszékének vezetője (Prof.H.M. Hafez) által a pulykabetegségek nemzetközi szimpóziumára, ebből idézek:
Az intenzíven tartott pulykafajták leggyakrabban és újonnan felmerülő betegségei: légúti megbetegedés, tyúkleukózis vírus, talpfekély, baromfipestis, pajzsmirigy csökkenő funkciója, pulykaherpeszvírus, madárinfluenza, baromfi pneumovírus, a kispulykák enterális betegségéből számos vírust izoláltak (corona-,rota-, entero-, adeno-, reo-,astrovírusok), coccidiosisa, az eddig ismeretlen Marek-betegség és az ALJ-J.
Nos
ezek csak a gyakori betegségek, de épp elég belegondolni és
tudni, rengeteg gyógyszert, antibiotikumot, szteroidokat és
mesterséges tápokat kapnak ezek az állatok. A legtöbb pedig
megtalálható és benne marad az állatok húsában is, így az már közel sem
mondható egészségesnek...
Mit tehetünk?
Van pulyka, csak meg kell találni. Nem kell lemondani, ha szereted...keress családi gazdaságokat, tanyákat, biogazdaságokat, ahol a szabadban élnek a pulykák és nincsenek agyon tápozva...mert annak a húsa egészen más állagú és szagú lesz!!!!!!
Nem kell sokat kutatni, a lakókörnyezetedben biztosan találsz megoldást!! És ne feledd, létezik más állat is,mint a pulyka...csempészd be az étrendedbe a vadhúsokat, a bárányt és némi disznót, nem beszélve a csirkéről és a szürkemarháról...
Húsbeszerző helyek:
Egy
tuti hely, ahol MINDENT megtalálsz, amit keresel!! Egy gyűjtőoldal
azoknak, akik kicsiben nyomják, hisz 3 mangalicára és egy kis
zöldségre nem kell honlap :-)
És
az örök lelőhely, ami bevált :-)
Vadhúst
innen, vagy a helyi vadgazdaságtól, vadásztársaságtól:
http://www.vadex.hu/index.php?lap=termekek&sub=18
http://www.rozmar.hu/webset32.cgi?Voyagex@@HU@@12@@GOOGLEBOT
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.