jszcst 2019.11.27. 06:21

Türelemre intve

Sokat tanulok Tamarától és Tibitől. Az én néha borús melankólikus lelkemnek van tanulnivalója tőlük.

Tamara 11 éves, imád falat és sziklát mászni és lovagolni, szeret a barátaival lógni és a telefonjába elmerülni. Járunk falmászó (boulder és köteles) versenyekre, ügyesen oldja meg a feladatokat, egyre jobban használja a kreativitását is ezekben a helyzetekben is.

Szóval volt egy verseny, ahol a top ( a cél)ot próbálta elérni, amikor lecsúszott a keze, majd a lába és kb 3 méter magasról leesett. Ez boulder verseny, tehát ilyenkor nincsenek bekötve. Hatalmas fájdalom, sírás. Mint kiderült a bokát 3 főirányból tartó szalagok közül neki 2 teljesen elszakadt, egy meg megcsavarodott (azaz meghúzódott). A deltaszalagok épek, tehát az azért jó hír volt.  2 hét járókeret, rögzítősínnel. Ha nincs a Gigi (Ujvári-Berecz Georgina) akkor nem is tudom....Semmilyen tapasztalatom nem volt ebben a témában. Mint kiderült a konzervatív orvosok 4 hét gipszet ajánlottak volna. Hála Giginek és az őáltal ajánlott orvosnak megúszta rögzítósínnel. Szerencsére pont arra a versenyre jött el a Gigi, így azonnal kezelésbe tudta venni a lábát. Az esés pillanatától a mai napig rengeteg idő és energia van a lába mozgattatásában. Napi rutin volt a jegelés, váltófürdő, mozgatás, kenőcs és masszírozás, legalább 3-4 szer.

 dsc_1175.JPG

Azt hogy milyen türelemmel, elfogadással kezelte a 11 éves Tamara, alig tudom leírni. Azt hogy nem tud lábra állni, hogy fájdalmai vannak, hogy folyamatosan mozgatni kellett, hogy minden nap több órát foglalkozott a lába mozgatásával, az nekem nagyon példaértékű volt. Egy perce sem adta fel, feltétel nélkül bízott a Gigiben, aki úgy látom fontos lett az ő életében.

A boulder versenysorozatból 2 verseny volt még vissza. Az esése után kilátástalanná vált, azaz elérhetetlenné, hogy ebből bármelyikre is el tudjon menni. DE olyan szépen fejlődött, hogy halvány remény volt, talán ha másért nem is, de némi pontvadászatért (jaj de szánalmas ez, nem??) el tudna jutni talán az egyikre. Az eséstől számított 4. héten már lement edzésre, mászogatott, megpróbált ugrálni is, de 50cm magasság volt az, ahonnan éppen le tudott ugrani, ami azért a 3 méteres magasságtól még messze volt. Így indultunk el a Gravitybe, próba szerencse. De amint betoppantunk a terembe, és meghallotta az esés hangját, mert ugye aki felmászott az ritkán (tud) mászik vissza, hanem leugrik, azonnal megrémült. Inkább nem megy. Fél az eséstől, mondja. Így kihagyta a versenyt, ami utólag azt gondolom felelős jó döntés volt. Nekem szülőnek szívfájdító érzés volt látni őt ahogy elfogadja, ez az év ennyi volt. A nagy célja, hogy megnyeri a kupát, szertefoszlott. Én már kezdtem sajnálni a helyzetet (nem ezt a versenyt, csak ekkor tudatosult az egész), amikor Tamara felülkerekedve az egészen elment segíteni a versenyzős barátainak elméletben megoldani az utakat (bétázásnak hívják). A verseny végéig szurkolt, segítette őket. Úgy jöttünk haza, hogy anya ez milyen jó volt, izgalmas volt az Áronnal a verseny, remélem tudtam neki segíteni. Én pedig türelmesen hallgattam. Türelem, türelem. Egyszer eljön Tamara ideje is :-) Addig pedig tanulhatok tőle, hogy nem kell mindig rohanni...

Türelem reggelente, türelem az életemben és türelem a gyerekekkel szemben (és akkor még nem is beszéltem Johannáról, akivel a beszéddel küzdünk). Nem vagyunk egyformák. Az 5 gyerek és Tibi mind külön világ. Mindannyian rengeteget tanulhatunk egymástól. Tamara nagyvonalú hozzáállása megmutatta, hogy akkor is kerek marad a világunk, ha ‘közbejön valami’.

Erről jutott eszembe Rocky Balboa lelkesítő beszéde, amit úgy látom Tamarának már nem kell megmutatnom, mert neki még zsigerből jön. De azért elteszem, mert a jó öreg Stallone mindig mond vmi bölcset :-)))

 És el ne felejtsem megosztani Veletek, hogy ha bármilyen mozgásszervi probléma vagy életmódbeli kérdés merül fel, bátran keresétek Ujvári-Berecz Georginát, mert a legjobb kezekben lesztek!

És néhány kép a 2019-es évből, ami életreszóló élmény volt:

dsc_1255.JPGjuhasztamara_pecs2.jpg70166160_2399416326817608_5652757224502591488_n.jpg57209068_2238583799739916_4704354069597126656_n.jpgdsc_1195.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr8115326590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása