Általában véve a hússal van problémám, de a legveszedelmesebb a pulykahús.

Hogy miért?

Mert a pulyka már régen is elég beteges állat volt..mindenféle nyavalyát elkapott, és csak minden 4. tojásból kikelt kispulyka éri meg a néhány hónapos kort.

A pulyka remek állat lenne, ha nem nagyüzemben tartanák...csak hát a háztáji pulykatartás igen macerás, és kb 2 évre van szükség, hogy elérjék a megfelelő tömeget...az élelmiszeriparnak erre nincs ideje.....
 

Az ősi parlagi tájfajták (bronzpulyka, feketepulyka) még mezőre járó életmódjuk folytán nagy mennyiségű rovart is fogyasztottak, alapvetően növényi táplálkozásuk mellett. Amit a nagyüzemi állattartásban felcserélték hallisztre, húslisztre, és egyszerű vágóhídról szerzett maradék 'húsra'.

A mai pulykafajták már a 12. héttől levághatóak, tehát jóval megrövidült a hízási-növekedési idő. Mitől? Azt már rég tudjuk, hogy hormonálisan is beavatkoznak a növekedésbe (növekedést serkentő hormonok), de a sok gyógyszer, antibiotikum az állatok ellenálló-képességének javítására, egyáltalán az életben maradáshoz, az sokkal rombolóbb hatású az emberi szervezetre...
 

Készült egy tanulmány a berlini Frei Egyetem Baromfibetegségek tanszékének vezetője (Prof.H.M. Hafez) által a pulykabetegségek nemzetközi szimpóziumára, ebből idézek:

Az intenzíven tartott pulykafajták leggyakrabban és újonnan felmerülő betegségei: légúti megbetegedés, tyúkleukózis vírus, talpfekély, baromfipestis, pajzsmirigy csökkenő funkciója, pulykaherpeszvírus, madárinfluenza, baromfi pneumovírus, a kispulykák enterális betegségéből számos vírust izoláltak (corona-,rota-, entero-, adeno-, reo-,astrovírusok), coccidiosisa, az eddig ismeretlen Marek-betegség és az ALJ-J. 

Nos ezek csak a gyakori betegségek, de épp elég belegondolni és tudni, rengeteg gyógyszert, antibiotikumot, szteroidokat és mesterséges tápokat kapnak ezek az állatok. A legtöbb pedig megtalálható és benne marad az állatok húsában is, így az már közel sem mondható egészségesnek...
 

Mit tehetünk?

Van pulyka, csak meg kell találni. Nem kell lemondani, ha szereted...keress családi gazdaságokat, tanyákat, biogazdaságokat, ahol a szabadban élnek a pulykák és nincsenek agyon tápozva...mert annak a húsa egészen más állagú és szagú lesz!!!!!!

Nem kell sokat kutatni, a lakókörnyezetedben biztosan találsz megoldást!! És ne feledd, létezik más állat is,mint a pulyka...csempészd be az étrendedbe a vadhúsokat, a bárányt és némi disznót, nem beszélve a csirkéről és a szürkemarháról...

 

Húsbeszerző helyek:

Egy tuti hely, ahol MINDENT megtalálsz, amit keresel!! Egy gyűjtőoldal azoknak, akik kicsiben nyomják, hisz 3 mangalicára és egy kis zöldségre nem kell honlap :-)
 

http://termelotol.hu/

 

És az örök lelőhely, ami bevált :-)
 

http://www.biotanya.hu/


Vadhúst innen, vagy a helyi vadgazdaságtól, vadásztársaságtól:

http://www.vadex.hu/index.php?lap=termekek&sub=18

http://www.vadhusker.hu/

http://www.matusz-vad.hu/

http://www.rozmar.hu/webset32.cgi?Voyagex@@HU@@12@@GOOGLEBOT


 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr522806216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása