jszcst 2012.12.09. 18:54

Téli gyógyszereink

Nem vagyok híve a multi vitamin tablettáknak. Véleményem szerint, a szintetikusan előállított vitaminoktól könnyebben és jobban felszívódnak a természetes formában tárolt vitaminok. Ez persze nem tudományos megállapítás, pusztán a saját és környezetem tapasztalata. Mindhárom (mert ugye most járok a harmadiknál :-) ) terhességem alatt a vérképem kiváló lett, a normál érték felső határa, vagy fölötti  (úgynevezett túlcsordult)lett a vas, kálcium, magnézium és egyéb vizsgálati eredmények (kivéve a nátriumot). Nos, ez csak egy kis háttérinfó, ahhoz, hogy én miben is 'hiszek'. Mikor az orvosok kérdezték, ön mit szed, hogy ilyen jól szívódik fel az ásványi anyag a szervezetében, csak annyit mondtam, csalán, csipkebogyó, és sok zöld(ség).

Kezdjük is a szerintem legfontosabbal:

2012csalan.jpg

Csalán: Levelei béta-karotint, C,-B,-K-vitamint, vasat, kálciumot, káliumot, flavanoidokat és klorofillt tartalmaz. Mi kell ettől több? Teába, főzelékbe, kenyérbe sütve, levesbe aprítva észrevétlenül vitaminbombát alkalmazunk. Roboráló, vértisztító, reuma, köszvény, vizelethajtó, emésztésjavító. Az asztma egyik titkos gyógyszere, főleg ha napi szinten legalább egy félévig alkalmazzuk. Bőrproblémák, ekcémák gyógyítója, egyszóval mindenkinek hasznos egész évben. Leveleit leforrázva fogyasszuk.

2012csipkebogyo.jpg

Csipkebogyó: C,-A,-B,-K- és P-vitamin, cserzőanyagok, növényi savak, pektin, flavonoidok, és ásványi sók, magnézium, vas, jód.  Fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A C-vitamin kinyerése érdekében áztassuk egy estét az összevágott csipkét, majd ha megittuk, akkor a fennmaradó ázalék csipkét még dobjuk lobogó vízbe, hogy a benne fennmaradt ásványi anyagokat is kinyerjük.

2012savkap.jpg

Savanyú káposzta: gazdag  C- és B12-vitaminban. Ez a vitamin rendkívül fontos a szellemi frissesség, a jó kedély, a vitalitás, a stressz leküzdése, a vörös vértestek képzése, a csontszövet képződése és a szívizmok számára. (B12-vitamint találhatunk a húsban is. Ezért a savanyú káposzta fontos élelmiszer a vegetáriánusok számára is.) B6-vitaminnal is ellát bennünket a fehérjék feldolgozásához, valamint B3-mal az agy anyagcseréjéhez. A savanyú káposzta gazdagon tartalmaz folsavat. A B-vitaminok és a folsav megakadályozza a túl magas homocystein értékeket. A homocystein egy agresszív aminosav, ami az ereket és a szívet fenyegeti, ha túl sok húst és túl kevés zöldséget eszünk. Mivel a savanyú káposztában cink és magnézium is van, pompás kiegészítést jelent mindazoknak, akik nem fogyasztanak teljes értékű tápanyagokat. Acetil-cholin-tartalma nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre. Németországban az orvosok egy három hónapos kúrával erősen ideges és depresszív pácienseiknél sikert értek el, amikor az étrendbe illesztették fogyasztását. Készítsük házilag, mert a bolti hátránya a felgyorsított erjedési folyamat, a hozzáadott egyéb 'szerek'. A savanyú káposzta gyalult káposzta és só. Ízesítés egyénileg.

2012dio.jpg

Dió: Az egyik legsűrűbb anyag :-) Felsorolni is sok, mi van benne:  A, komplett B vitamin család, C, E, K-vitamin, folsav, linoleic sav, alpha-linolenic sav, omega-3 zsírsav, fontos fehérje forrás, kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán, szelén. Néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. A dió segít megőrizni a vérerek rugalmasságát is. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. Néhány tanulmány szerint napi egy uncia dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. Nagyon hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél.
Olyan nők, akik egy héten keresztül megettek több mint 1 unciás adag diót, 27 %-al csökkent a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem esznek diót.

2012sutotok.jpg

Sütőtök: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat. Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.              

2012galagonya.jpg                                                                                         

Galagonya: tartalmaz flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket. Mivel ez nagyon idény, ezért érdemes begyűjteni belőle egész évre, stresszes időszakra, meg úgy egyáltalán hétvégére, teakeverékbe keverve. Szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök elleni természetes gyógyszer, kiváló értágító. Hatóanyagai serkentik a szív működését, a keringést, vérnyomás- és koleszterincsökkentő. Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő, a vérnyomást és pulzusszámot csökkentik, s ezzel együtt fokozzák a szervek és az izmok vérellátását. A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea. Kísérletek igazolják, hogy napi 2-3 galagonyatea rendszeres fogyasztása jelentősen javítja a szívbetegek állapotát. Mellékhatása hosszú távú használatnál sem ismeretes, ellenjavallata nincs. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák. A nyugtató hatása fokozása érdekében jól társítható más gyógynövényekkel.

2012kokeny.jpg

Kökény:  B és C-vitaminban gazdag. A kökény fontos forrása az ellagsavnak, amely rendszeres fogyasztása 55%-al csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét.
A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. Emellett még a kökényben előfordulnak procianidinek is. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. A kökény a gyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják, és használták már az ókorban is. Anyagcsere fokozó és zsírcsökkentő hatása révén enyhe fogyasztó, vesetisztítóként és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik.

2012barnarizs.jpg

Barnarizs: Komplett B-vitamin családban és vasban gazdag. Mangán, szelén, magnéziumforrás, igazi téli, melegítő étel, akár a zab (zabkása reggelire?) . Csontok ellenállóképességét növeli, koleszterint csökkenti,  szabad gyökök ellen kiváló, gyomorbarát és rostban gazdag. A barnarizs jótékony hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, mivel megnyugtatja és tisztítja.  Így amikor felüti a fejét nálunk a hasmenés-hányás, vagy egyszerű gyomorrontás, akkor  mindig 5ször annyi vízben puhára főzöm a barnarizst, és ezt a pépes, krémes masszát kanalazzuk.  Érdekes, mindenki kívánja...A kínai orvoslás a barnarizst tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének, édes íze, semleges energiája tápláló, gyomorerősítő, nyálkahártya bevonó, gyulladáscsökkentő, allergiaellenes hatása miatt. A főtt, sótlan rizs rendszeresen fogyasztva csökkenti a magas vérnyomást, almapürével fogyasztva pedig jótékony hatású a bélhurutokra. A fehér rizs és a barna rizs esetében is igaz ez a megállapítás, mert egy rizsszem tápértékének mintegy 60%-át a korpában találjuk meg.
A rizs az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. A korpa 18-23% telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat tartalmaz. Ezek alapvető fontosságúak, omega-3, omega-6, omega-9.

2012halolaj.jpg

Csukamájolaj: Omega–3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag. A csukamájolajat, mint a D-vitaminban gazdag, könnyen emészthető és gyorsan felszívódó zsírok egyikét a tél elengedhetetlen fontosságú étrend kiegészítőjének tartom. Nem kapszulában, meg kivonva, hanem a legjobb minőségben beszerezve, akár gyógyszertárból, akár minőségi norvég tiszta halolajat fogyasztva. Gyerekeknek, felnőtteknek legalább a téli hónapokban adagoljuk! És mindennapi segítség a rendszeres halfogyasztás (frissen, olajos halkonzerv formában), már kiskortól kezdve!

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr574956345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása