Az élelmiszeripar erre aztán mondhatja, hogy szubjektív, Igen, szerintem is, hisz ők onnan, én innen nézem :-)
az alternatívák több esetben drágábbak. De a lényeg a minőségben rejlik! A legtöbb verziót piacon, őstermelőtől, családi gazdaságokból beszerezheted...és akkor most itt beszélhetünk a magyar áruk vásárlásáról...DE! Csak abban az esetben, ha az tényleg minőségi....
Margarin
Felvágott, virsli
Pulykahús
Gyümölcsjoghurt
Energiaital, gyümölcslé
Boltikenyér-péksüti
Light-os termékek
Kezdjük az elején :-)
Margarin
Hagyd már a margarint, kérlek, egyél zsírt!! Pontosabban friss, házivajat. Hogy drága? Igen, nem is kell belőle sok. Ha margarinfogyasztásodat lecsökkented feleannyi jó minőségű vajra, tested-lelked pénztárcád is jól jár. A lényeg a mennyiségben van! Nincs finomabb egy friss, illatos házvajtól. Elég ha hetente bevásárolsz a piacon, egy hétre elegendő mennyiséget. Levesnek, sült húsnak, kenyérre, sütibe és ezernyi receptbe csak vajat használj margarin helyett. Hogy miért?
A vaj tejből készült, míg a margarin iparilag előállított élelmiSZER.
Margarin: A margarin úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik, így biológiailag értékes anyagot már nem tartalmaz. Ezért kevernek utólag hozzá, javításképp még egy kis repce, olíva- vagy egyéb olajat. Ezért írják rá, hogy a termék omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ha tényleg tartalmazna omega-3 zsírsavat, akkor a margarin büdös lenne, mert ez csak a halolajban fordul elő. Természetesen nem tartalmaz, csak a hozzáadott kevéske növényi olajból aztán a szervezetben keletkezhet omega-3 zsírsav. Ilyen például a repceolaj. Az emberi szervezet ugyanis megfelelő előanyagokból az omega-3 zsírsavat maga is elő tudja állítani, de azért jobb eredetiben megkapni. Ami miatt még ártalmas is a margarin, az a transzzsírok, amelyek felelősek a folyékonyból szilárd halmazállapot eléréséhez.. Ezek biológiailag kifejezetten károsak, és a margarinokban nem tudják nullára garantálni mennyiségüket. Azt, hogy a transzzsírok érelmeszesedést okozó és daganatkeltő hatását komolyan kell venni, jól jelzi, hogy New York város például 2006-tól az éttermekben betiltotta a főzőmargarin használatát. És még nem beszéltünk azokról az ártalmas aromákról, amelyeket parfümökben is alkalmaznak.
Egy átlagos margarin összetevői: víz, növényi olajok és zsírok, növényi szterin észter (12,5%), módosított tápióka keményítő, étkezési só (0,6%), írópor, emulgeáló szerek (zsírsavak mono -és digliceridjei, napraforgó lecitin), tartósítószer (Kálium-szorbát), savanyúságot szabályozó (citromsav), E-vitamin, aroma, B6-vitamin, folsav, színezék (Béta-karotin), A, D, B12 vitaminok.
Nos ezekre nincs szükséged nap mint
nap...
több infó a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/beszedes-cimkek-flora-proactiv oldalon!
Vaj:
A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin, illetve a rákellenes konjugált linolsavak. Ez utóbbiak megtalálhatók a tejben, és egy kevés van belőlük a marhahús zsírjában is, de a margarinban például nincsenek meg. És nézzük csak meg a franciákat, ahol a vajfogyasztás igen erőteljes, sőt, általában sok állati zsírt vesznek magukhoz, mégis jóval ritkábban halnak meg szívinfarktusban, mint az angolok vagy a zsírszegénység-fanatikus (low-fat-fan) amerikaiak.
Tehát csak természetesen! Ne félj a 'zsírtól'! Ami finom, ami egészséges, és ami kézenfekvő...
Használj VAJAT!!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
juhásztibor · http://www.juhasztibor.hu/blog 2011.04.01. 23:49:54
Rainbow22 2012.01.25. 17:21:27
jszcst 2012.01.26. 07:31:31
a klan 2015.07.22. 19:40:10
Gyümölcsjoghurt
#
Energiaital, gyümölcslé
#
Boltikenyér-péksüti
#
Light-os termékek
ezekkel mia a baj? csak az elso harom cikket talaltam