Az élelmiszeripar erre aztán mondhatja, hogy szubjektív, Igen, szerintem is, hisz ők onnan, én innen nézem :-)

az alternatívák több esetben drágábbak. De a lényeg a minőségben rejlik! A legtöbb verziót piacon, őstermelőtől, családi gazdaságokból beszerezheted...és akkor most itt beszélhetünk a magyar áruk vásárlásáról...DE! Csak abban az esetben, ha az tényleg minőségi....  

  1. Margarin

  2. Felvágott, virsli

  3. Pulykahús

  4. Gyümölcsjoghurt

  5. Energiaital, gyümölcslé

  6. Boltikenyér-péksüti

  7. Light-os termékek

Kezdjük az elején :-)


 

Margarin

Hagyd már a margarint, kérlek, egyél zsírt!! Pontosabban friss, házivajat. Hogy drága? Igen, nem is kell belőle sok. Ha margarinfogyasztásodat lecsökkented feleannyi jó minőségű vajra, tested-lelked pénztárcád is jól jár. A lényeg a mennyiségben van! Nincs finomabb egy friss, illatos házvajtól. Elég ha hetente bevásárolsz a piacon, egy hétre elegendő mennyiséget. Levesnek, sült húsnak, kenyérre, sütibe és ezernyi receptbe csak vajat használj margarin helyett. Hogy miért?

A vaj tejből készült, míg a margarin iparilag előállított élelmiSZER.

 

Margarin: A margarin úgy készül, hogy a folyékony növényi olajat hidrogénezés segítségével szilárddá teszik, így biológiailag értékes anyagot már nem tartalmaz. Ezért kevernek utólag hozzá, javításképp még egy kis repce, olíva- vagy egyéb olajat. Ezért írják rá, hogy a termék omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ha tényleg tartalmazna omega-3 zsírsavat, akkor a margarin büdös lenne, mert ez csak a halolajban fordul elő. Természetesen nem tartalmaz, csak a hozzáadott kevéske növényi olajból aztán a szervezetben keletkezhet omega-3 zsírsav. Ilyen például a repceolaj. Az emberi szervezet ugyanis megfelelő előanyagokból az omega-3 zsírsavat maga is elő tudja állítani, de azért jobb eredetiben megkapni. Ami miatt még ártalmas is a margarin, az a transzzsírok, amelyek felelősek a folyékonyból szilárd halmazállapot eléréséhez.. Ezek biológiailag kifejezetten károsak, és a margarinokban nem tudják nullára garantálni mennyiségüket. Azt, hogy a transzzsírok érelmeszesedést okozó és daganatkeltő hatását komolyan kell venni, jól jelzi, hogy New York város például 2006-tól az éttermekben betiltotta a főzőmargarin használatát. És még nem beszéltünk azokról az ártalmas aromákról, amelyeket parfümökben is alkalmaznak.

 

Egy átlagos margarin összetevői: víz, növényi olajok és zsírok, növényi szterin észter (12,5%), módosított tápióka keményítő, étkezési só (0,6%), írópor, emulgeáló szerek (zsírsavak mono -és digliceridjei, napraforgó lecitin), tartósítószer (Kálium-szorbát), savanyúságot szabályozó (citromsav), E-vitamin, aroma, B6-vitamin, folsav, színezék (Béta-karotin), A, D, B12 vitaminok.

 

Nos ezekre nincs szükséged nap mint nap...
 

több infó a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/beszedes-cimkek-flora-proactiv oldalon!

 

Vaj:

A vaj ugyanis tejből készül, legalább 80 százalék tejzsírt tartalmaz, és benne van a tejben megtalálható összes zsírban oldódó vitamin, illetve a rákellenes konjugált linolsavak. Ez utóbbiak megtalálhatók a tejben, és egy kevés van belőlük a marhahús zsírjában is, de a margarinban például nincsenek meg. És nézzük csak meg a franciákat, ahol a vajfogyasztás igen erőteljes, sőt, általában sok állati zsírt vesznek magukhoz, mégis jóval ritkábban halnak meg szívinfarktusban, mint az angolok vagy a zsírszegénység-fanatikus (low-fat-fan) amerikaiak.

 

Tehát csak természetesen! Ne félj a 'zsírtól'! Ami finom, ami egészséges, és ami kézenfekvő...

Használj VAJAT!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr272791589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhásztibor · http://www.juhasztibor.hu/blog 2011.04.01. 23:49:54

A magam részéről a marketing részét kedvelem a dolgoknak. A margarinnal kapcsolatban, ha jól emlékszem Réz András mesélte, hogy amikor bevezették a margarint a magyar piacra, akkor azt kezdték el reklámozni, hogy a vaj megemeli a koleszterinszintet. 10 év margarin uralom után aztán jöttek a jelzések, hogy a margarin rákot okoz. De hát a marketing soha nem mondta, hogy a margarin nem okoz rákot, csak azt, hogy a vaj megemeli a koleszterinszintet. Hát ez a reklám. :)

Rainbow22 2012.01.25. 17:21:27

A pulykahússal mi a baj?!

jszcst 2012.01.26. 07:31:31

túl beteges állat ha ipari körülmények között tenyésztik. Tele van a húsa antibiotikumokkal, gyógyszermaradvánnyal, tömegnövelővel..sajnos. pedig jó lenne, mondjuk ha a hús minőségét nézzük..a pulyka amúgy is sok fehérjét evett( bogarak, rovarok, kis állatok), és nagyüzemben ezt elhullott állatok etetésével oldják meg...sajnos láttam is, és utána már nem volt kedvem firss pulykamellfilét venni (habár jobban szeretem az izgalmasabb húsféléket). Szóval inkább keress biot vagy háztájit.

a klan 2015.07.22. 19:40:10

@jszcst: #

Gyümölcsjoghurt
#

Energiaital, gyümölcslé
#

Boltikenyér-péksüti
#

Light-os termékek

ezekkel mia a baj? csak az elso harom cikket talaltam
süti beállítások módosítása