2010.07.06. 20:04
Sokmagvas kenyér avagy szálljunk szembe a Norbi felfogással!!
Imádom a friss kenyér illatát, a kemencében sült, kicsit megpirult forró kenyeret, legyen az fehér, vagy szuperlisztekkel feltuningolt egészséges kenyér. Volt kenyérsütő gépem is, de elajándékoztam, mert a sütőben sült egy fokkal mégiscsak jobb, mint a gépben sült.
Az én kenyereim szó szerint mindent tartalmaznak, de finomak is.
A sokmagvas kenyér itt a sokféle lisztre és magvakra vonatkozik. Én kávéőrlőt használok minimalomként, szemes gabonát és magvakat őrölök lisztté vagy csak darabossá.
Sokmagvas kenyér ahogy én csinálom:
20dkg fehér kenyérliszt, 10dkg grahamliszt, 10dkg zabliszt, 20dkg hajdinaliszt, 2evőkanál durvára őrölt lenmag, 2evőkanál őrölt amarantmag, 1/3 friss élesztő, 1tk só, és meleg víz.
A száraz alapanyagokat összekeverem egy nagy tálba,és annyi meleg vízzel öntöm fel, hogy nem gyúrható, hanem annál hígabb tésztát kapjak. Fakanállal összekeverem, a lényeg, hogy laza tésztát kapjak, mert ezek a lisztek és és őrölt magvak sokkal több vizet szívnak magukba. Lefedve, meleg helyen 3-5 órát pihentetem. Eddigre megduzzad majdnem a kétszeresére. Én őzgerincformába teszem a tésztát, de jénai tál is jó, vagy egyéb magas falú (virágcserépbe is megpróbálhatod!!) edény. Középbarnáig (40-50 perc) sütöm közepes fokozaton.
Illatos és finom, tápláló kenyeret fogsz kapni. Gyerekek is szeretik, nekik nagyon fontos,hogy tartalmas kenyeret egyenek.
'LE A NORBI FELFOGÁSSAL, A KENYÉR NEM HÍZLAL, NAGYON FONTOS TÁPANYAGOKAT TARTALMAZ, TÁPLÁLÓ ÉS EGÉSZSÉGES" csak tudni kell elkészíteni és nem kell habzsolni...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.