2010.06.23. 19:04
Klasszikus zabpelyhes süti most lenmagból
Már napok óta meg akarom csinálni, de csak ma este fog (remélem) sikerülni. Nagyon egyszerű, finom és igazi energiabomba. Csak nincs annyi zabpelyhem, mint kellene, így most lenmaggal fogom kiegészíteni. A lenmag a lenanyagról jutott eszembe, mint multifunkcionális növény :-)
amit tudni kell a lenmagról:
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, csökkenti az ízületi gyulladást, az ekcéma tüneteit, jó ellenszere a bronhitis, tüdő görcsös összehúzódásának és javítja a gyomorfekély tüneteit. Hasznos tápanyag cukorbetegeknek, székrekedésben és prosztata problémákkal küzdőknek. Szóval nem árt senkinek :-)
Ez a süti nagyon egyszerű, és jót tesz neki a zabpehely mellé a lenmag.
Elkészítési idő: 45 perc
Zabpelyhes-lenmagos keksz:
15dkg vaj, 15dkg barnacukor, 1 tojás, 20 dkg kicsit megőrölt zabpehely (én 10 dkg zabpelyhet, 10 dkg őrölt lenmagot használok), 10 dkg őrölt mandula, 1 tk sütőpor, 1 citrom lereszelt héja.
A vajat habverővel krémesre keverjük, apránként hozzáadjuk a barnacukrot, és a tojást. Addig keverjük, míg egyenletes tésztát nem kapunk. A zabpelyhet, lenmagot kissé megőröljük, a mandulát teljesen megőröljük, és összekeverjük a sütőporral és a citromhéjjal. Aztán kézzel folytatjuk, mert elég kemény lesz a végén. Ha kész, a kis cipót rövid ideig (15-20 perc, én néha a fagyasztóba teszem, így gyorsabban meghűl) hűtőbe tesszük pihenni. Egy fóliát/folpackot/szétvágott nejlonszatyrot leterítünk, és azon kb 1 cm vastagságra kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy a tetejére is teszünk fóliát. Így két fólia között könnyedén, liszt nélkül ki lehet nyújtani a tésztát. Pogácsaszaggatóval vagy kis pálinkás pohárral kiszaggatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig sütjük. Aranybarna és illatos a végeredmény.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.