Már napok óta meg akarom csinálni, de csak ma este fog (remélem) sikerülni. Nagyon egyszerű, finom és igazi energiabomba. Csak nincs annyi zabpelyhem, mint kellene, így most lenmaggal fogom kiegészíteni. A lenmag a lenanyagról jutott eszembe, mint multifunkcionális növény :-) 

amit tudni kell a lenmagról: 

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.
A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, csökkenti az ízületi gyulladást, az ekcéma tüneteit, jó ellenszere a bronhitis, tüdő görcsös összehúzódásának és javítja a gyomorfekély tüneteit. Hasznos tápanyag cukorbetegeknek, székrekedésben és prosztata problémákkal küzdőknek. Szóval nem árt senkinek :-)

Ez a süti nagyon egyszerű, és jót tesz neki a zabpehely mellé a lenmag. 

Elkészítési idő: 45 perc

Zabpelyhes-lenmagos keksz:

15dkg vaj, 15dkg barnacukor, 1 tojás, 20 dkg kicsit megőrölt zabpehely (én 10 dkg zabpelyhet, 10 dkg őrölt lenmagot használok), 10 dkg őrölt mandula, 1 tk sütőpor, 1 citrom lereszelt héja.

A vajat habverővel krémesre keverjük, apránként hozzáadjuk a barnacukrot, és a tojást. Addig keverjük, míg egyenletes tésztát nem kapunk. A zabpelyhet, lenmagot kissé megőröljük, a mandulát teljesen megőröljük, és összekeverjük a sütőporral és a citromhéjjal. Aztán kézzel folytatjuk, mert elég kemény lesz a végén. Ha kész, a kis cipót rövid ideig (15-20 perc, én néha a fagyasztóba teszem, így gyorsabban meghűl) hűtőbe tesszük pihenni. Egy fóliát/folpackot/szétvágott nejlonszatyrot leterítünk, és azon kb 1 cm vastagságra kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy a tetejére is teszünk fóliát. Így két fólia között könnyedén, liszt nélkül ki lehet nyújtani a tésztát. Pogácsaszaggatóval vagy kis pálinkás pohárral kiszaggatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig sütjük. Aranybarna és illatos a végeredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr682104633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása