jszcst 2010.05.09. 19:03

Bodzaszörp

Hmmmm, nekiláttam a bodzaszörp készítésnek. böngésztem a neten vmi tuti jó recept után, de nagyjából ugyanaz mindegyik.

Először frissen akartam, mentával, citrommal, de nincs mentám, és még nem is találtam itt a 'lakókörnyezetemen' belül. Így maradt a szörp-szirup, de amint látom ezt hetente készíthetem, míg van friss virág :-)

Szóval. Azt tudtam, hogy nem tartósítok, inkább frissen megcsinálom, ami úgyis néhány nap alatt elfogy, ismerve a családi felállást :-)

Nekem kb egy 1,5 literes edénynyi  bodzavirágom volt, meg néhány fürt akác, azt is felhasználtam. úgyis szedünk még..

Bodzaszörp: 1liter víz, 1dl méz, 5-6 evőkanál cukor+ 1/2 liter víz, 1,5 liternyi bodzavirág. minél több, annál sűrűbb, ízletesebb lesz, 3-4 citrom, ízlés szerint.

1 liter vízbe tettem a mézet és felforraltam. A cukrot egy másik edényben karamellizáltam, azaz addig melegítettem, míg folyékony, illatos szirupot nem kaptam. ebbe öntöttem a fél liter vizet, és megvártam, míg felolvad benne a karamell. aztán a mézes vízbe öntöttem. hagytam langyosra hűlni, és aztán leszáraztam a virágokat, mert rájöttem, így sokkal többet tudok beletenni. Így csak az apró virágok kerültek bele a vízbe (+néhány fürt akácról leszedett virág). Aztán csavartam bele 3 citrom levét, de lehet, hogy még teszek bele egyet, hogy intenzívebb legyen az íze. Van aki citromkarikákat tett bele, de nekem nincs kezeletlen citromom, így nem vágyom a 3 napi áztatás utáni vegyi citromszerre. Persze, szebb a látvány szép virágfejekkel és a víz felszínén úszó citromkarikákkal, de én a jó ízre törekszem inkább :-)

Elvileg 2-4 napig kell állva hagyni, kavargatni, és kész, leszűrve, szódával, szénsavas vízzel hígítva lehet iszogatni.

Én már kóstolgatom, de mennyei az íze már most, úgyhogy be is jelentettem, hogy minden hétre csinálok frisset, mert ez gyorsan odalesz :-)

2 komment

Címkék: italok

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr961986548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martigrof 2010.06.01. 10:01:57

Szia,

elkészítettem tegnap este a recepted alapján a szörpöt, remélem jó lesz. Még sosem csináltam, csak Te annyira érdekesen tudod leírni ezeket a recepteket, hogy nem lehet ellenállni nekik. Nagyon tetszenek az írásaid, és nagyon tetszik a világhoz való hozzáállásod. Anyukámnak is megadtam az oldalad címét :)és elmondhatom, nagy rajongód lett. Sok sikert és örülök, hogy a blogod alapján megismerhetlek, milyen is vagy!! Sok-sok sikert!!!!!
Üdv: Gróf Márti exévfolyamtárs :)

jszcst 2010.06.01. 10:16:01

@martigrof: szia Márti!!örülök, hogy megtaláltál, és hogy tetszik, amit írok. Rég hallottam Rólad, remélem minden rendben van :-) köszönöm a pozitív visszajelzést, jól esik :-) majd számolj be, milyen lett a végeredmény!!üdv Csilla
süti beállítások módosítása