jszcst 2010.05.30. 10:03

A csavargók élete

Néhány nappal ezelőtt, amikor épp a játszótéren ücsörögtem, várva Tamarát, mikro unja meg a hintát, megszólított egy Hajléktalan. Sajnos a nevét nem mondta, pedig akkor biztosan azt is megírnám..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tele tetoválással, bevert orral, kicsit spiccesen, de rendesen :-) sokat beszélt, sokféléről, de az kiderült, hogy nem is olyan hülye (no ezt ő előszerettel ismételte is, h: 'nem hülye srác ő, csak 15 éve az utcán van'), olyan művészettörténeti összeállítást vágott le 5 percben, Michelangelo életéről, hogy csak figyeltem (akár jegyzetelhettem volna is :-) )

sokszor előfordult már, hogy megtalálnak az ilyen 'típusú' emberek, valahogy mindig nyitottan, barátságosan álltam hozzájuk, a legtöbbjükről kiderült, teljesen normális felfogású emberek, akik inkább otthagyták a lakást, (vagy elúszott) inkább az utcát választották..nehéz sorsok, kemény életek...nem magasztalni akarom őket, de találkoztam már olyan Hajléktalannak, akinek a tekintete tiszta, pozitív kisugárzású volt, teljesen szimpatikus...persze olyannal is, aki az italtól eltorzultan, lezüllötten éldegélt. Érdekes lenne velük elbeszélgetni, hogyan jutottak ide, hogyan lehet túlélni, elrendezni az életüket. Van-e kiút, akarnak-e változtatni...
 

Azt gondolom, érdemes néha a szemükbe nézni, meghallgatni őket, és benyomástól függően segíteni rajtuk. Ha italra kell, hát arra...ne legyünk szentimentálisak...

Szóval ettől az embertől kaptam egy kis füzetet-újságot, amelyet ők szerkesztenek, 6 oldalas fekete-fehér, versekkel, novellákkal. Egyet le is írok Nektek:

A csavargók tíz parancsolata:

Ne zavard Isten álmát

Minden városban adj pénzt egy koldusnak

Tartózkodj a tömegtől

Kedvesebb legyen a különös, mint a tiszteletreméltó

Alázatosság, figyelem, nyitottság minden új iránt

Tiszteld a régi mestereket

Szakíts időt a zenére

Asszonyt és italt ne utasíts vissza

Hagyj jeleket magad után az úton

Légy szerelmes az életbe

Nekem tetszett, és pozitív csalódás volt a találkozás, a füzet és az egész élmény. Nem tudok undorral nézni rájuk, mert az élet útjai kifürkészhetetlenek :-)

"Úton lenni boldogság, Megérkezni halál.

Béke Veletek! Engedjetek utamra!"


A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr252041692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása