jszcst 2010.10.18. 01:08

Drányiki a'la Tibi

 Óriási lemaradásaim vannak..igyekszem pótolni :-)

Valamelyik este, öööö, a keddi este, mikor a lovaglásból hazajöttünk, Tibi elhatározta, csinál nekünk drányikit. Ezt nálunk tócsninak vagy lapcsánkának hívják. Mindegy is, kb éjfélre kész is lett :-)jókat eszegettünk belőle. Igazi Tibi vacsora :-) már többször is 'meglepett' ilyen finomsággal, nagyon szeretem, mikor Ő főz :-) amolyan németes precízség, olaszos trehánysággal keveredve :-)akkurátus tojásfelütés, nagyjáboli lisztméréssel...

Drányiki a'la Tibi:

kb 1,5 liternyi reszelt krumpli, 4db tojás, 2 marék liszt, kevés olaj, só, bors, 2-3fej vöröshagyma, sütéshez olaj, friss tejföl.

Reszeld le a krumplit, hagymát, tedd egy nagy tálba, üsd rá a tojásokat, tedd bele e lisztet, fűszereket, és jó alaposan gyúrd át. A só-Tibi szavaival élve- érzékeny pontja a drányikinak, többszöri kóstolás után lehet elérni a tökéletes mennyiséget. Akkor jó, ha még épp nem érzed a sót. Ha összekeverted, formázz belőle lapos gombócokat, amelyeket közepes lángon, forró olajban süss ki. Hideg tejföllel az igazi :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr362379933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klara.wolf 2010.10.18. 15:18:29

Halihó!
Már épp szerettelek volna kérni, hogy írd le a receptet,mert a neve alapján vmi különlegességnek hangzik. Az is! Mi is lapcsánkának, tócsninak, krumplifasírtnak ismerjük. Ha hazamegyünk Csegére, akkor a téli időszakban biztosan mindig ez van egyszer reggelire puha kenyérrel,forró teával, A'la Apukám. Isteni finom,imádjuk, egyetlen problémám vele, hogy ha elkezdem enni,nincs megállás és tavaly télen egy egész hétvégén fetrengtem tőle, úgy megfeküdte a gyomrom...

jszcst 2010.10.19. 08:33:11

akkor ez tényleg tipikus férfikaja :-)))és valóban nem lehet abbahagyni...csak ha elfogyott :-)

lipodresch 2010.11.19. 18:49:01

PÁPA KÖRNYÉKÉN CICEGE!

juhásztibor · http://www.juhasztibor.hu/blog 2011.01.22. 02:48:49

A drányiki szerény szakácstudományom miatt neveztetik drányikinak. Belorussziában hívják így. Illetve drányik, és többes számban +i. Én ott ismertem meg. Egyszerű volt, finom, és még én is el tudtam készíteni. Egyedüli problémám a só volt. Szkolko salt kell in the dranyiki? Ez a legfontosabb: nem túl sok, mert akkor ehetetlen, de nem is kevés, mert akkor nincs íze - mondták. Ezt kaptam segítségül a drányiki készítéshez és ezt tartom szem előtt mind a mai napig. A sót érzéssel kell hozzátenni.
süti beállítások módosítása