Szóval elkezdeném már 'sportos' életem kialakítását. Ugyanis több mint 3 éve nem mozogtam. Jelen életemben nem használnám a sport kifejezést, inkább a mozgást.

A hátam, gerincem, csigolyáim helyzete miatt kialakult (és egyéb lelki okok) fülcsengésem már-már riasztó jelleggel figyelmeztet, változtatnom kell. Már jó ideje fogalmazom ezeket a gondolatokat, csak 'helyet' kell teremtenem kicsit kaotikus életemben. 

DE! Elérkezett az idő, és kezdem is. 

Mi számomra a mozgás? Mivel hideg-merev izomzattal kezdek neki (de ha visszanézek korábbi éveimre ez akkor is igaz volt...), ezért én nyújtásokkal kezdem. Az első 1-2 hónap alapja a nyújtás. A feszes, rugalmas izomzat lényege ez. Belevághatnék különböző hangzatos sportágakba, szinte mindenhol, ahol mozogtam, max 10 perc nyújtás volt. Pedig ez a legfontosabb.

Az 'edzéstervemet' úgy állítom össze, ahogy lehetőségeim, adottságaim és kedvem irányítja. Napi szinten végzem a 'gyakorlatokat', amikor csak időm engedi.

A GYAKORLATOK

Gyakorlataim ultra primitívnek számítanak. Mert szeretem az egyszerű dolgokat, még mozgásban is. És az eredmény nem a bonyolult mozgás koreográfiáktól függ (sosem értettem az aerobik órák hosszú és bonyolult mozdulatsorait), hanem a sokszor végzett, izmokat jól átmozgató mozdulatoktól. A gyakorlatok tehát egyszerűek, lehetőség szerint bármikor, bárhol végezhetőek, és hatékonyak. A lényeg a gyakoriságban, és a pontos kivitelezésben rejlik.

Szeretném érezni, ahogy életre keltem az összes izomcsoportomat, a talpamtól a fejemig, megmozgatni, kitisztítani a testem. A nyújtásoktól nyúlik és feszessé válik az izomzat. Ez a legfontosabb első lépés. Az eredmény látványos és kecsegtető. A tartás visszaállítása, a test megalapozása. Aztán jöhet bármilyen mozgás választása. 

A nyújtás lényege az izomzat felélesztése, rugalmassá, feszessé tétele. Így testünk tartása visszaáll, izmaink nyúlánkabbak, keményebbek lesznek, a narancsbőr nagy része eltűnik (a petyhüdt bőr jellegzetessége). Egy meleg, rugalmas izomzattal pedig sok más sportágat is választhatunk. 

A gyakorlatok közül lesznek egyszemélyes, és többszemélyes (gyerekekkel) történő végrehajtás. Gyerek hiányában megteszi a súlyzó, vagy végezhetőek 'üresen' is, a sorozatszám növelésével. A hónapok előrehaladtával a stretching kibővül callanetics és jóga gyakorlatokkal, majd később ritmikusabb, gyorsabb aerobik és különböző harcművészeti alapgyakorlatokkal. Úgyhogy érdemes velem tartani :-)

A BEMUTATÁS

Igyekszem majd...Rövid összeállításokat készítek, amelyek alapján Bárki, Te, Ti is elvégezhetitek a gyakorlatokat. Rengeteg nyújtásos rövid mozgások lesznek, szeretnék zenét is ajánlani hozzá. 

A VÉGREHAJTÁS

Ezek a gyakorlatok bármikor elvégezhetőek, mivel nyújtásról van szó, tehát a mennyiség minél többször. Igyekszem színes összeállításokat készíteni, amelyeket otthon, irodában, széken, ágyban tv nézés közben, utcán, szoptatás közben, főzés közben is végezhetőek. De kihagyhatatlan a koncentrált, egyedüli (vagy csoportos), légzőgyakorlatokkal megspékelt gyakorlás, ahol test és szellem egymásba fonódva 'dolgozik'-.

Egyelőre ennyi, nemsoká jönnek a gyakorlatok!!

Ha gondoljátok összeállítok az edzéstervhez egy étrendet is, jelezzétek, ha van rá igény, és akkor csináljuk!! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr352326134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása