Felvágottak, virslifélék...Iparilag előállított élelmiSZERek...láttad hogy készül, miből? Azt a hulladékot etetik Veled? Az a szépen felvágott sonka tele van ipari szerekkel...sajnos...pedig van alternatíva...

A felvágottak egy 2002-es felmérés szerint a tíz leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek között szerepelnek...az pedig elég jelentős mennyiség...

 

Nézzük csak a virslit közelebbről: eredetileg a virslihez fiatal bikahúst használtak, sóval, fehérborssal, és ezt tömték juhbélbe, majd megfüstölték. De miután bekerült az élelmiszeriparba, már semmi nem maradt belőle..

 

Ma sertésből, csirkéből és pulykából (és ami 'véletlenül' belekerül) készítik, legtöbbször rossz minőségű húsból, nyesedékből, bőrből, körömből, szalonnából, de még számos más adalékanyagot is rejthet, például szőlőcukrot, szentjánoskenyeret, guárgumit, maltodextrint, inulint, difoszfátot, folsavat, mustármaglisztet, L-karnitint, ízfokozókat, különféle stabilizátorokat, burgonyakeményítőt, rizslisztet, xantángumit és jeget (!), nem beszélve a tetemes mennyiségű szójáról, sóról és vízről.. A füstölés ma már többnyire elmarad, hisz a műanyagbélbe zárt hulladékot nem lehet füstölőbe tenni, meg nincs is rá idő - füstízű aroma helyettesíti ezt a műveletet

Magyarországon a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat! Ehhez rengeteg vízmegkötőre-sok esetben szójára- van szükség, ami a Te szervezetedben is hasonlóan viselkedik...

 

Felvágottak= bőrkepép+szójapép+nitrites sóoldat+fűszerek+adalékanyagok+tartósítószer

Műaroma, műfüst, műállag, tartósítás, nitrites pácsó...

Szalámi, parizer, húspépből készült ellenőrízhetetlen termékek...

Mi maradt? A gépsonka?esetleg drágább füstölt sonka? Az iparnak nincs ideje füstölgetni, ezért a folyékony füsttel segít a dolgon. Ez a műfüst azonban már csak a nevében füst – valójában egy folyadék, amellyel bespriccelik a kérdéses kolbászt, felvágottat, sonkát vagy virslit. E-számot visel, mint minden más tisztességes adalékanyag. A műfüst már nem tartósít, csupán ízt ad. Ezért tartósítószert is kell keverni a termékekhez.

Műpác: A műfüsthöz hasonlóan már nem pácol, csak ízt ad. A pácolás a füstöléssel együtt a hús tartósításának hagyományos módja volt. A sóban, fűszerekkel pácolt, majd füstölt hús hónapokig elállt. Ám a pácolás is időigényes művelet, legalább 10–14 napig pácolódnak a sonkák, oldalasok. Ennyi ideje ma már senkinek sincs a húsiparban, ezért műpáccal oldják meg a pácolást. A nitrites pácsó a legmegfelelőbb készítmény erre a célra: a kolbászok, szalámik és felvágottak 95%-ánál alkalmazzák. Segítségével nem csak a pácolási idő rövidül le: a hagyományos pácolás során bekövetkező természetes folyadékveszteség helyett folyadékfelvétel történik, azaz nehezebb lesz a húskészítmény. Felerősíti továbbá a füstölési aromát, a pácolási aromát és végül, de nem utolsó sorban szép pirosra színezi a termékeket. Ezek a tulajdonságai annál kifejezettebben érvényesülnek minél kevesebb húst és minél több zsírt és vizet tartalmaz a felvágott.

Miközben a nitrit tulajdonképpen egy közismert méreg. Egyik legenyhébb tünete a „hot dog headache” azaz „hot dog fejfájás”, amit a hotdog vagy virsli evése után tapasztalhat az azt fogyasztó. De károsíthatja a szerveket, szervrendszereket, enzimrendszereket is. A nitrites pácsó gyakran már a csomagolásban, néha azonban csak a serpenyőben vagy a gyomrunkban nitrozaminokká alakul. Ezek rettentő agresszív rákkeltő vegyületek, jellegzetességük, hogy több generációs mérgek, azaz állatkísérletekben nem csak az anyaállatokon, hanem azok utódain és az utódok utódain is képesek daganatot előidézni.


Alternatíva:

Keresd a HÁZIT! Nem nehéz megtalálni!!

Ma már minden megyében vannak bio-ökogazdaságok. Nem 100%--ig biztos,amit ígérnek, de a legjobb alternatíva jelenleg! És nem kell napi szinten húst fogyasztani!!Kevesebbet, de MINŐSÉGIT!!

Remek tanyák.farmok vannak, ahonnan bevásárolhatsz, és biztonsággal eheted a füstölt sonkát,mert látod a 'portán' a füstölőben száradó sonkát,sőt, nem is kell látni,csak elég szagolni :-)


Légy tudatos, ne etessenek, egyél TE! Válassz TE! A Te életed!!


És hogy mi kerüljön a szendvicsbe? Házi pástétomok: padlizsánból, karfiolból, brokkoliból, lencséből, babból. Házi sonka, hajszálvékonyra vágva, egy kis házivajjal :-))hmmmmmm...


És néhány beszerzési forrás:


Rendek Tanya: Mit vásárolhatsz: mangalica sertés, racka juhok, baromfi húst, mangalica szalonnát, zsírt, sonkát, kolbászt, szappant, paprikát, sárgarépát, petrezselymet, salátákat, tökfélét, batátát (édesburgonyát) és többféle gyógynövényt, homoktövist,paprikakrémet, stb..

http://www.biotanya.hu/


Két Kuvik:

Mi vásárolhatsz: burgonya, sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma, cékla, vöröskáposzta, fejeskáposzta, karalábé, sütőtök, főzőtök, csillagtök, cukkini, fekete retek, hónapos retek, kapor.

http://www.ketkuvik.sokoldal.hu/


Tarka Boci:

A családi biogazdaság programokkal és kóstolókkal várja a vendégeket: kemény és lágy, különféle fűszerezésű és ízesítésű sajtok, vaj, Vegetariánus és makrobiotikus büfé, menü

http://tarkabociporta.freeweb.hu/


nos, ahogy így keresgélek, rájöttem, ez egy külön posztot igényel, ahová összegyűjtöm a bio-ökogazdaságokat, és aztán lehet bővíteni,véleményezni :-) szóval folyt. Köv. :-)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr582792882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása