Sukoró, dombok, erdők, Mama. Szeptember, imádom, bőség mindenhol. Szeptemberben van a legtöbb minden, most kezdődhet a gyűjtögető életmód, amolyan mókus módra :-)

A minimum: aszalt paradicsom, aszalt szilva, dió, mogyoró, dióhéj, diólevél, csalán, galagonya és kökény. Élmény gyűjteni, élmény elkészíteni :-)

Egy kis kedvcsináló, és néhány tudnivaló, ha esetleg nem tudnád, elfelejtetted volna, stb...

kezdjük TaviMama kertjében :-)

és most itt álljunk meg, mert következik a dió. Ez a minden részében nagy kincs növény  hónapja a szeptember. De ismered a gyógyhatásait?

Kérge: Vértisztító tea készülhet a diófa kérgéből is, amelyet megszárítva vagy nyersen is használnak.

Levele: A levélből készült tea vérnyomáscsökkentő, vértisztító, nyugtató hatású: jó idegesség, álmatlanság, kimerültség, vagy túlhajszoltság kezelésére.   Bőrkiütésekre, pikkelysömörre és a sömörre a diólevél főzetét használják, külsőleg. Diófa levelével hajat is színeznek. A teát úgy készítik, hogy egy csésze forró vízhez két kanál diólevelet tesznek, és hagyják állni egy napig. Egy másik csésze forró vízbe egy evőkanál orosztea levelet tesznek, és szintén hagyják állni egy napig. Másnap felforralják, és leszűrik mind a kettőt, majd összekeverik és egy üvegbe öntik, utána pedig, ha kihűlt, beteszik a hűtőbe. Hajmosás után törülközővel kissé felitatják a hajról a vizet, majd korábban a festéshez használt hegyes szájú üvegbe téve ugyanúgy festik vele a haj tövét, mint a hajfestékkel. A beáztatott hajat olyan régi törülközőbe csomagolják, amiért nem kár, majd kissé leöblítik és szárítják. Ez a hajfesték különösen a rákos, vagy egyéb súlyos betegeknek felel meg, mert nem tartalmaz veszélyes vegyszert. Hajöblítéshez egyszerű teát használnak, ami csak diólevélből készül, s egy csészéhez egy evőkanál levelet tesznek.   

zöld héja: A fiatal zöld dió c vitaminban gazdag. Az éretlen termésfal nagy mennyiségű tannint tartalmaz. továbbá csersav- és naftokinon-származékok (juglon) halmozódnak fel benne. A csersav összehúzó hatását hasmenés ellen, torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására használják. Fertőtlenítő hatása jelentős. A termés húsos falának főzete izzadás, gyomor-és bélpanaszok, valamint étvágytalanság esetén tehet jó szolgálatot. Főzetét alkalmazzák bőrkiütés, szemgyulladás ellen fürdő, lemosás és borogatás formájában. A zöld dió héjából kinyert festék kelmefestésre, hajfestésre alkalmas. Magas vastartalma miatt vashiányos állapotok megelőzésére használatos. A Zöld dió lekvár különösen ajánlott sápadtság, vérszegénység, levertség esetén.

megszáradt fekete héja: a diószüretkor szeptemberben begyűjtött kopács megszárítva és feldarabolva alkalmas forró vízzel tea készítésre. Ezt a teát azután mértékkel fogyasztva vagy helyi lemosásként borogatásként használva jó eredménnyel fordíthatjuk külsőleg bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, bizonyos gyulladások és lábgombásodás ellen. Igen hatásos tetvesség, rüh ellen, de használható a hajhullás megelőzéseként fejre dörzsölve és borogatva. Belsőleg teaként fogyasztva pedig alkalmas gyomor és bélhurutok ellen, de vértisztító hatású, s így pattanások kialakulását megelőzi. Zsíros pattanásos bőr esetén a gyenge főzet többszöri fogyasztása ajánlott.

dióbél: Székrekedésre nem csak az áztatott aszalt szilva ajánlott, hanem néhány gerezd darabolt dió is, reggelire. A dióbél tápanyagtartalma a legerősebb húsokéval megegyező, amellett, hogy még a fogyókúrázóknak is ajánlott napi két három szem fogyasztása. A dióbél esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, továbbá értékes fehérjéket. Különösen kiváló táplálék azoknak, akik sok szellemi munkát végeznek. A dió erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert.

aztán folytatás a 'vadonban'.

Néhány infó a kökényről, csak hogy meghozzam a kedved :-)

"A kémiai kutatások egyre több olyan anyagot fedeznek fel a növényekben, amelyekről eddig nem volt ismeretünk. A kökény esetében -sok más hasznos vegyületen kívül- ilyen az ellag sav."
"A kökény fontos forrása az ELLAGSAV-nak (EA). Az ELLAGSAV egy daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen /magyarul daganatmegelőző, rákellenes/ hatású. Kísérletileg igazolt, hogy az EA étrendi adagolása a tumor-multiplicitást szignifikánsan csökkentette (55%-al). A kutatók szerint a döntő hatásmechanizmus a NMBA-metabolizmus gátlása, de egyéb lehetőségeket sem lehet kizárni, pl. a reaktív intermedier termékek befogadását a DNS-alkilálás előtt. A kökény fogyasztható továbbá bélhurut ellen, roborálóként betegségek után, anyagcsere-szabályozó hatása érvényesül reumánál, általános immunerősítő. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja."

Szóval, míg nincs csipkebogyó, addig együnk minél több kökényt, lehetőleg nyersen, és ott a helyszínen, azaz az erdőben :-)

a következő növény a galagonya, amely szintén az őszi mustra egyik oszlopos tagja :-)

A galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

Szóval hajrá, magadnak, a családodnak, szeretteidnek adj ajándéka ilyen és hasonló 'csodaszereket' :-)

és végezetül egy kis erdei útra, torna, mert amikor erre megyünk, akkor végigmegyünk a tornapályán :-) ha erre, azaz a Pákozd-Sukoró emlékműnél jársz, ajánlom ezt a fél órás kis sétát, tornát. Szintén kedvcsináló pillanatok következnek :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr503256414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása