Mivel már nagy 'rutinom' van a császármetszésben, ezért gondoltam megosztom Veletek a tapasztalataimat. Sokféleképp lehet csinálni, én csak azt tudom, hogy én hogyan csináltam (volna), éltem meg a császármetszést.

Néhány jó tanács, ha császármetszésre kerül(ne) sor:

1. A műtét előtt a vénádra kötik az infúziót és bekatétereznek (ha minden rendben 2. nap kiszednek mindent belőled)

2. Pontosan tudd, hány kiló vagy, mert a gerincérzéstelenítő mennyiségét arra számolják ki

3. Van aki semmit nem érez, van aki (pl:én) minden mozdulatot érez, csak fájdalom nélkül

4. Semmit sem fogsz látni, mert egy zöld lepedőt terítenek eléd, így csak tippelhetsz, épp hol járnak a műtősök...

5. A műtét kb 30-40 percig tart

6. A Babádat épp csak láthatod, de van olyan kórház, ahol a kezedbe adják. Kérdezz rá a kórházban!

7. A férj/párod egyes kórházakban bent lehet a műtőben, a fejednél ülhet (tehát semmit nem lát, ha nem áll fel), de van olyan, ahol csak kint, de oldalról nézhet benneteket (ekkor az egész műtéti beavatkozást látja).

8. A Babádat azonnal elviszik, megmosdatják, lemérik. Sajnos azonnal lemossák a veleszületett 'mázt', így előfordulhat, hogy a Babád bőre az első napokban szárazabb lesz...erről majd később..

9. A műtőből a megfigyelőbe kerülsz, első este még nem lehet veled a Babád. 

10. Ha kikerültél a megfigyelőbe, akkor azonnal kérd, határozottan, hogy hozzák ki neked a Babád, mert nagyon fontos, hogy minél hamarabb a melledre tedd (szopóinger a születés utáni 2 órában a legerősebb). Így könnyebben tud majd szopizni, és neked is gyorsabban indul be a tejtermelődésed. 

11. Reggel 5-6 körül kérheted ki a Babádat, azonnal lássatok neki szopizni. 

12. Az érzéstelenítő hatása 6-8 óra, ekkor jöhet zsibbadás, fájás. A sebed erősen fog fájni.

13. Az első nap az infúzióba kapsz fájdalomcsillapítót, de aztán, ha nem muszáj ne kérj, mert csalóka lesz...akik kértek, azonnal felálltak, sétáltak, de meg is lett a hátránya: vérző seb, rosszullét. Tudd a határaidat fájdalomcsillapítás nélkül. Első-második nap pihenj, feküldj, keveset sétálj. Napról napra jobb lesz!

14. 2.nap kiveszik a katétert. Figyelj a vizeletürítésre és a puffadásra. ha úgy érzed, sokat ittál, de keveset pisiltél, vagy puffad a hasad, azonnal szólj a nővérnek. A katéter miatt sajnos előfordulhat, hogy nem megy rendesen a vizeletürítés...

15. Minél gyakrabban tedd a melledre a Babád, mert a császárosoknak csak a 3-4. nap indul be a teje. Masszírozd a melled, fejd, és szoptass, amennyit csak tudsz. Mivel úgyis csak feküdni tudsz, mást nem is tudsz csinálni.

16. A 'máz' lemosása miatt a Babád bőre szárazabb lehet. Mivel először idegen orvosok, szülésnők bőre érintkezett a frissen mosott bababőrrel (majd a fertőtlenítőszerrel átitatott ruházat), ezért foltos is lehet. Ne izgulj, ezek elmúlnak, ha hazamentek (használj mandula, avokádó vagy búzacsíraolajat fürdés után). Adnak rá kálciumot a Babádnak, van akinek ettől is elmúlik.

17. Ne engedd, hogy cukros vízzel itassák (ez akkor fordul elő, ha a babád nem melletted/veled alszik, hanem a babamegőrzőben,ahol minden baba bömböl), mert kevésbé intenzíven fog szopizni. Inkább egy két nap éhesen, de akkor olyan őrült mód szívja a melled, hogy gyorsan be is indul a tejtermelés. Amúgy meg húzhatod még napokig...

18. A varratszedést kérd minél később. Szerintem a 10. nap a legjobb, korábban nem ajánlom. Még szétnyílhat a seb, és akkor már csak csúnyán fog összeforrni. 

19. Óvatosan emelj az első napokban..

20. Ne felejtsd el, hogy egy komoly hasi műtéten estél túl, ennek megfelelően 'vitézkedj'. A kötést minél tovább hagyd rajta, vízbe csak óvatosan merészkedj még néhány hétig.

21. A sebedet kenheted különféle sebgyorsító krémekkel, olajokkal, aloe vera géllel. Kinek mi használ.

22. Ja, és valami főokos vizsgálta a császármetszéssel született gyerekeket. Az eredmény az lett, hogy a császáros babák nem mernek átmenni a szűk, sötét lyukon, alagúton. Kipróbáltuk Tamarán, és tényleg nem mert átmenni, pedig ő vakmerően bátor...próbáld majd ki Te is! 

23. És egy tévhit, csak hogy tudd: a hasnál izmot nem vágnak, csak széthúzzák azt. Így nem kell félned, a hasizmod megmarad :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr92140602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NWA-egészségmegőrzés 2010.07.27. 16:40:14

A XXI. században az egészségmegőrzés megatrend.A mi termékeink egy része alkalmas a prevencióra és az egészségmegőrzésre, mert a szervezetben lévő, de nem mindig optimális arányban meglévő anyagokat tartalmaznak, természetes formában. (Aa gyógysz...

Trackback: NWA-egészségmegőrzés 2010.07.27. 12:04:20

A XXI. században az egészségmegőrzés megatrend. A mi termékeink egy része pontosan alkalmas a prevencióra és az egészségmegőrzésre, mert ezek olyan anyagok, amik a szervezetben vannak, de nem mindig optimális arányban, ezeket visszük be term...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása