jszcst 2010.06.02. 22:08

Rózsavíz házilag

Eljött az ideje a rózsaszezonnak is, még ilyen idő ellenére is a piacon megjelentek az öreg nénik a régi fajta rózsáikkal. Illatosak és gyönyörűek. Ez azt jelenti, hogy a tiszacsegei ősrégi rózsa is virágba borult. Na azt pedig tényleg soha nem éri vegyszer és szmog. Ha valakinek van tuti biztos vegyszermentes rózsa beszerzési forrása, annak kötelezővé tenném a rózsavíz és rózsatea elkészítését. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit álrózsavíz ez, mert az eredeti rózsavizet külön berendezéssel nyerik, de hatásában, illatában nem marad el a nagyüzemi verziótól. Akinek végképp nincs rózsa beszerzési forrása, annak csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vadrózsa is most virágzik (gyorsan, mert már a végét járja), és az abból készült víz még intenzívebb és különlegesebb. Sajnos én tavaly rengeteget szedtem, és bűntudatom támadt -mert komoly összefüggést véltem felfedezni a learatott rózsaszirom és a kevés csipketermés között- hogy közrejátszottam az éves csipkebogyó termés kiesésében .-) 

A rózsavíz kitűnő arcápolási 'szer', a normál és száraz bőrre. Forróvizes frottírtörölközővel átdörzsölt bőrt (vagy egyszerűen letisztított bőrt) rózsavízbe mártot vattával masszírozd át, és azonnal látható a felfrissülés!!!

Rózsavíz:

Frissen szedett rózsaszirom és ásványvíz.

Egy lábosba önts 2 ujjnyi vizet, fölé rakj egy rozsdamentes fémtálat (gőz fölött főzés). Tedd bele a sziromokat és öntsd föl vízzel, hogy épp ellepje. Minél töményebb, annál jobb. Lassú tűzön főzd egy órán keresztül lefedve!! Hagyd kihűlni, majd szűrd le, a szirmokból pedig nyomkodd ki a nedvességet. Tegyél fel újra szirmokat az edénybe és ezzel a főzőlével öntsd le, és ismételd meg a lassú 1 órás főzést. Ha szükséges, egy nagyon kevés ásványvízzel pótolhatod. Ha kész, hagyd állni néhány óráig, aztán szűrd le, és nyomkodd ki a nedvességet a szirmokból. Öntsd makulátlanul tiszta, zárható üvegbe. Nagyjából egy hétre lesz elegendő, ha naponta arcápolásra használod. Tartsd hűtőben!!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kence

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr232052116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása