Mindig gondban voltam a hajsamponokkal, mert hosszú távon csak rossz irányba vitte el a hajam állagát. Próbálkoztam különféle gyógynövénysamponokkal, de az összetevőt olvasva már nem is tűnt annyira gyógynövényesnek...Aztán jöttek a méregdrága biosamponok, amelyek végül is egész jók voltak, de mivel hosszú hajam van, ezért nem túl kifizetődő a havi 5-6000 Ft csak egy hajsamponra.

Most itt a gyógynövényszezon, lehet gyűjteni, felhasználni, ezért gondoltam, nekivágok a házi sampon készítésnek. Van egy ősrégi könyvem (Maria-E. Lange-Ernst: Szépítő természet), még gimis koromban vettem, mint első életmódtudatos 'kisokost', és mára csak annyi változott, hogy könnyebben beszerezhetőek lettek az alapanyagok. Akkoriban csak néztek a patikában (10-15éve), hogy hamamelist, kakaóvajat és hamuzsírt kerestem. Ma már legalább ismerik, és tudják mondani, hogy épp az most nincs :-) vagy nagyritkán, egy jól felszerelt patikában van :-)

Szóval az alapsampon receptet megváltoztathatod, a hajad állagának megfelelően:

Csalán: normál, zsíros hajra, erősíti, frissíti a vérkeringést, korpás hajra is kiváló

Zsálya: normál, érzékeny fejbőrre, korpás hajra kiváló

Rózsavirág: normál és vékony szálú hajra, fényesíti a hajat, egészségesen tartja a fejbőrt és a hajszálakat.

Búzavirág: száraz fejbőrre, vagy normál hajra használd

Kamilla: zsírosodó hajra, főleg szőkéknek ajánlott

Kakukkfű: normál hajra, fényes, egészséges és rugalmas lesz tőle a hajad

Cickafark: főleg zsíros hajra használják

Alapsampon:

50gramm gyógynövénytinktúra-minél több gyógynövényt használsz, annál töményebb lesz (70%-os alkoholba helyezd a választott gyógynövényt, és 10 napig hagyd állni)

250 milliliter gyógynövényforrázat (2,5dl vizet felforralsz, majd leforrázod a választott gyógynövényedet, majd állni hagyod egy estére)

10 gramm hamuzsír = kálium-karbonát (gyógyszertárból)

750 milliliter desztillált víz

50 gramm káliszappan, vagy összedarált mosódió

A desztillált vizet és a gyógynövényforrázatot-gyógynövénytinktúrát öntsd egy tiszta fémedénybe és forrald fel. Old fel benne a káliszappant vagy a mosódiót és add hozzá a hamuzsírt. Az oldatot főzd alacsony lángon kb 20-25 percig, míg a felére nem csökken a mennyisége. Lehűlés után keverd hozzá a választott gyógynövénytinktúrát. Ha nehezen menne, akkor melegítsd fel újra az egészet, állandó kavargatás mellett.

A végén öntsd tiszta zárható flakonba vagy üvegbe. Használd rendszeresen, és tudd, hogy az eltarthatósága kb. 1 hónap.


Hajbalzsam:

1dl almaecet vagy sör, 1dl forró víz, 1 kiskanál avokádóolaj/búzacsíraolaj/kaméliamagolaj.

Az összetevőket alaposan rázd össze, és öblítsd át vele a hajad. Jó alaposan masszírozd át a még nedves és meleg hajadon. Nem kell lemosni, de ha zavar a sör illata (ami amúgy elillan), akkor meleg vízzel öblítsd át.  

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr882046924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éduácska 2011.04.16. 11:23:11

Ismered a tojássampont? Házilag készíthető, méreganyagmentes.
www.youtube.com/watch?v=0uh6RotBOys
Édua
süti beállítások módosítása