Nagyon finom reggeliket ajánlok Nektek, amelyek beváltak (férfi-nő-gyerek), mert finomak és egészségesek. Ja, és könnyen-gyorsan elkészíthetőek.

A különféle gabonakásák már évek óta nagy barátaim, első receptemet még Tesóm ajánlotta nekem, én meg továbbítom felétek :-)

Zabkása almával, dióval, mézzel:

1főre: 1,5-2dl zabpehely, 1 alma, 1 evőkanál méz, fél citrom leve, fahéj, és egy marék dió.

Ha van kis lapos, egyszemélyes tálka, akkor abba, vagy müzlis tál is megteszi, a lényeg, hogy az aljára szórd a zabpelyhet. Kb. 2dl vizet tegyél fel forrni, és amint forr, öntsd rá a zabpehelyre. A lényeg, hogy annyi vizet használj, hogy épp csak ellepje a zabpelyhet. Aztán reszelj le egy almát (mivel már nincs kifejezett almaszezon, ezért tökéletes apróra vágott szamócával, vagy egyéb idény gyümölccsel), öntsd nyakon citromlével, tedd az ázott zabpehelyre, locsold meg mézzel, és szórj rá fahéjat. Végül vastag aljú- nekem a vasedény a tuti- edényben pirítsd meg a diót, és szórd meg az egész tetejét. Nagyon finom, tápláló, és könnyű egyben.

Almás köles:

Makrobiotikus ’édesség’. 1főre: 2dl köles, 2-3 alma, fahéj. A megmosott kölest a meghámozott, feldarabolt almával együtt tedd fel főni, míg meg nem puhul. Fahéjjal ízesítsd, ha nagyon muszáj, mézzel is. Nagyon jó a gyomornak, igazi napindító reggeli, főleg tavasztól őszig (mert a köles hűt).

Házi sült müzli:

Még őskori Stahl recept volt, amit előszeretettel készítek magunknak és ajándékba is, mert nagyon finom- Tibi és Tamara rendszeresen rájárnak, csak úgy magába eszegetik- és jól tárolható ínséges időkre, már ha kitart addig…

1 kg vegyes müzli alapanyag (zabpehely, rozspehely, korpafélék, puffasztott rizs-búzaszemek, lenmag), 30-40dkg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, sárgabarack, szilva, amit szeretsz), 30 dkg mag (mogyoró, mandula, dió), 10 dkg vaj, 2-3 evőkanál fahéj, 3-4dl méz. (én ínséges időkben csináltam sima cukormentes Tesco-s kilós müzliből is..)

Az alapanyagokat (müzli, mag) egy nagy tepsiben pirítsd 5 percig. Aztán szórd meg fahéjjal, apróra vágott vajjal, aszalt gyümölccsel, és forgasd bele a mézet. Vissza a sütőbe, pirítsd meg az egészet (kb 10-20perc) addig, míg aranybarna nem lesz, néha nézz be rá, és jól kavard össze. Aztán vedd ki, és hagyd kihűlni. Én nagy befőttes üvegekben tárolom.

Ha többféle ízt szeretnél, akkor oszd fel kis tálakba, és keverj az egyikbe kókuszdarabokat, a másikba apróra vágott csokit, vagy ízlés szerint, amit szeretsz.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://wholeliving.blog.hu/api/trackback/id/tr112012012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása